
 

 

 

ARIZONA DEPARTMENT OF REVENUE 
ARIZONA WITHHOLDING TAX RULING WTR 92-3 

 
(On March 4, 2020, references to the employee completing a second copy of 
Arizona Form WEC to be submitted to the department was deleted.  The 
department no longer requires the receipt of Form WEC.  References to 
Arizona withholding being a percentage of federal income tax withheld was 
changed to Arizona withholding being the percentages reported on 
Arizona Form A-4.  A footnote was added on page 2 acknowledging a 1997 
amendment providing employers the option on not withholding Arizona income 
tax on nonresidents until the employee is physically present in Arizona for 60 
days or more.) 

 
This substantive policy statement is advisory only. A substantive policy statement does 
not include internal procedural documents that only affect the internal procedures of the 
agency and does not impose additional requirements or penalties on regulated parties 
or include confidential information or rules made in accordance with the Arizona 
administrative procedure act. If you believe that this substantive policy statement does 
impose additional requirements or penalties on regulated parties you may petition the 
agency under Arizona Revised Statutes § 41-1033 for a review of the statement. 
 
ISSUE: 
 
Arizona Income Tax Withholding for: 
 
I. Nonresident individuals working in Arizona. 
 
II. Resident individuals working outside of Arizona. 
 
APPLICABLE LAW: 
 
Arizona Revised Statutes (A.R.S.) § 43-401 requires every employer to withhold 
from wages, salary, bonus or other emolument paid to any employee for services 
performed within the state. 
 
A.R.S. § 43-434 provides an exemption from withholding for certain nonresident 
employees. 
  



 

 

 
DISCUSSION: 
 
I. Nonresident Individuals Working In Arizona: 
 
Withholding is required from nonresident individuals when the service performed 
is within Arizona (A.R.S. § 43-401).1 
 
A nonresident employee who performs services for an employer within Arizona 
may claim an exemption from Arizona withholding taxes (A.R.S. § 43-434). The 
exemption is allowed if the nonresident employee would be allowed a credit for 
income taxes paid to his state of residency or domicile under A.R.S. § 43-1096 
against an income tax liability upon wages and salaries paid such nonresident 
individual taxpayer. The Arizona credit allowed to the nonresident individual 
pursuant to A.R.S. § 43-1096 is based upon reciprocal statutory provisions which 
provide that Arizona residents receive similar credits or are not subject to tax by 
the other state on income from sources within that state. Attached is an appendix 
listing the states which currently offer such provisions and for which the Arizona 
exemption is allowed. 
 
Application for exemption from Arizona withholding taxes must be made by the 
employee prior to payment of wages. The necessary form used for this 
exemption is Arizona Form WEC. The employee completes Form WEC and 
submits the completed form to the employer.  The employer retains the form for 
its records. 
 
Although a nonresident employee may be exempt from Arizona withholding tax, 
he may be required to file an Arizona nonresident individual income tax return 
(Form 140NPR) if he meets the statutory requirements for filing individual income 
tax returns which are set forth in A.R.S. § 43-301. 
 
II. Resident Individuals Working Outside of Arizona: 
 
Arizona withholding is required from income received for services performed 
within Arizona pursuant to A.R.S. § 43-401. Since withholding is required only for 
services performed within Arizona, an employer is not required to withhold 
                                                
1 A.R.S. § 43-403(5) states employers are not required to withhold Arizona income taxes on nonresident 
employees who are physically present in Arizona for less than 60 days in a calendar year for the purpose of 
performing a service for the benefit of the employer. 



 

 

Arizona taxes on compensation derived from services not performed within 
Arizona. 
 
Although withholding is not required in this case, the Department allows it when 
an employer, as a service to its employees that are subject to Arizona income 
tax, decides to withhold Arizona income tax. However, due to the statutory 
provisions and Departmental systems and procedures, it is necessary for the 
employer who voluntarily withholds these taxes to comply with the same statutory 
provisions (A.R.S. §§ 43-401 and 43-412) and in the same manner as those 
employers who are required to withhold Arizona income taxes. Therefore, the 
taxes withheld must be based on one of the specified percentages indicated on 
Arizona Form A-4 and reports must be filed in a timely manner. 
 
RULING: 
 
I. Withholding is required from nonresident individuals when the service 
performed is within Arizona pursuant to A.R.S. § 43-401. However, a nonresident 
employee who performs services for an employer within Arizona may claim an 
exemption from Arizona withholding taxes pursuant to A.R.S. § 43-434. 
 
II. Since withholding is required only for services performed within Arizona, an 
employer is not required to withhold Arizona taxes on compensation derived from 
services not performed within Arizona. However, the Department of Revenue will 
accept such withholding provided that the withholding is made in the same 
manner as those employers who are required to withhold Arizona income taxes. 
 
Paul Waddell, Director Signed October 1, 1993 
 
  



 

 

APPENDIX TO ARIZONA WITHHOLDING TAX RULING - WTR 92-3 
 
A nonresident employee who performs services for an employer within Arizona 
may claim an exemption from Arizona withholding taxes if the employee is a 
resident of or is domiciled in one of the following states: 
 
California  
 
Indiana  
 
Oregon  
 
Virginia 
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