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ARIZONA USE TAX RULING

UTR 00-1

This substantive policy statement is advisory only. A substantive policy statement does not include 
internal procedural documents that only affect the internal procedures of the agency and does not 
impose additional requirements or penalties on regulated parties or include confidential information or 
rules made in accordance with the Arizona administrative procedure act. If you believe that this 
substantive policy statement does impose additional requirements or penalties on regulated parties 
you may petition the agency under Arizona Revised Statutes § 41-1033 for a review of the statement.

ISSUE:

A purchaser’s potential tax liability resulting from a purchase of tangible personal property from 
an in-state vendor.

 

APPLICABLE LAW:

Arizona Revised Statutes (A.R.S.) § 42-5009(A) enables taxpayers engaged in any transaction 
privilege tax business classification to establish deductions from the tax base of such business 
by: (1) marking the transaction invoice to indicate such deduction; and (2) obtaining a 
completed and executed Arizona Department of Revenue ("Department") transaction privilege 
tax exemption certificate ("Departmental Certificate").

A.R.S. § 42-5009(B) provides that taxpayers not utilizing a Departmental Certificate may 
nevertheless establish entitlement to the deductions by presenting facts necessary to support 
the deduction, but the burden of proof remains on such taxpayers.

Pursuant to A.R.S. § 42-5009(D), if a vendor is entitled to a deduction by complying with A.R.
S. § 42-5009(A), the Department may require the purchaser which executed the Departmental 
Certificate to establish the accuracy and completeness of the certificate information. If the 
purchaser cannot establish the accuracy and completeness of the Departmental Certificate 
information, the purchaser is liable in an amount equal to any transaction privilege tax, interest, 
and penalty which the vendor would have been required to pay if the vendor had not complied 
with A.R.S. § 42-5009(A) ("5009 Amount"). Payment of the 5009 Amount by the purchaser 
relieves the purchaser of any use tax liability.

Effective August 6, 1999, pursuant to A.R.S. § 42-5009(E), if a vendor is entitled to a deduction 
by complying with A.R.S. § 42-5009(B), the Department may require the purchaser to establish 
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the accuracy and completeness of the information provided to the vendor that entitled the 
vendor to the deduction. If the purchaser cannot establish the accuracy and completeness of 
the information, the purchaser is liable for the 5009 Amount. Payment of the 5009 Amount by 
the purchaser relieves the purchaser of any use tax liability.

A.R.S. § 42-5155(A) imposes a use tax on the storage, use or consumption in this state of 
tangible personal property purchased from a retailer.

A.R.S. §§ 42-5151(6) and 5151(8) exclude purchases for resale from the definitions of 
"storage", "use" and "consumption".

A.R.S. § 42-5155(B) imposes the use tax on any purchaser that purchased tangible personal 
property for resale but subsequently uses or consumes the property.

A.R.S. § 42-5159(A)(1) exempts from use tax the in-state storage, use or consumption of 
tangible personal property sold in this state if the gross receipts from the sale are included in 
the measure of the tax imposed by the transaction privilege tax article. 

The Tax Court, in People of Faith Inc. v. Arizona Dep’t of Revenue, 161 Ariz. 514, 779 P.2d 
829 (Tax Ct. 1989), aff’d 171 Ariz. 140, 829 P.2d 330 (App. 1992), held that use tax can be 
imposed upon purchases from in-state vendors under certain circumstances.

DISCUSSION:

The transaction privilege tax is a tax imposed on the privilege of conducting business in the 
State of Arizona. Although the vendor may pass the burden of the tax on to the purchaser, the 
vendor is liable to Arizona for the transaction privilege tax.

Arizona also imposes a use tax on the in-state storage, use or consumption of tangible 
personal property purchased from a retailer. Use tax is a complementary tax to the transaction 
privilege tax and typically applies only to purchases from out-of-state vendors. Because 
transaction privilege tax and use tax are complementary taxes, one, but not both, apply to a 
transaction. The term "retailer" as used in the use tax article is broader than the term "retailer" 
as used in the transaction privilege tax article, and thus includes entities which, if conducting 
business in-state, may not be classified under the retail classification. 

Under most circumstances, a purchaser is not liable for transaction privilege tax or use tax as 
a result of the purchase, or in-state use, of tangible personal property purchased from an in-
state vendor. In general, the in-state vendor is liable for transaction privilege tax, if any, and 
the use tax would be inapplicable to the purchaser’s in-state use, storage or consumption of 
the property. However, there are exceptions to this general rule. 
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In September 1989, the Tax Court published its decision in People of Faith v. Arizona Dep’t of 
Revenue. The case involved a taxpayer which, during the period of December 1, 1982 through 
June 30, 1986, purchased building materials from an in-state vendor under a transaction 
privilege tax exemption for materials used to construct nursing homes. However, the taxpayer 
used some of the materials in a non-exempt manner to build a residential complex and garden 
homes within the state. The issue involved in the case was whether the state could impose a 
use tax on the in-state use, storage or consumption of tangible personal property purchased 
from an in-state vendor ("in-state use tax"). The Court examined the language of a 1981 
amendment to the predecessor of A.R.S. § 42-5159(A)(1) which currently exempts from use 
tax tangible personal property sold in this state, "the gross receipts from the sale of which are 
included in the measure of" the transaction privilege tax article (emphasis added). Prior to the 
1981 amendment, the predecessor of A.R.S. § 42-5159(A)(1) exempted from use tax tangible 
personal property sold in this state, "the gross receipts from the sale of which are required to 
be included in the measure of" the transaction privilege tax article (emphasis added). The 
Court examined the legislative intent of the amendment and held that use tax can be imposed 
on purchases from in-state vendors if, because of some act of the purchaser, the vendor 
reasonably believed at the time of the transaction that the gross receipts from the sale were 
exempt from transaction privilege tax.

Prior to the date of the publication of the People of Faith decision, the Arizona Legislature 
enacted the predecessor of A.R.S. §  42-5009 that read the same as the current A.R.S. § 42-
5009. (See Laws 1988, Ch. 161) However, the effective date of the act was June 30, 1989. 
Because the People of Faith decision involved the period of December 1, 1982 through 
June 30, 1986, and because the effective date of the predecessor of A.R.S. § 42-5009 was 
subsequent to the publication of the decision, the Tax Court in People of Faith did not examine 
the impact of A.R.S. § 42-5009.

As stated above, use tax can be imposed on purchases from in-state vendors if, because of 
some act of the purchaser, the vendor reasonably believes, at the time of the sale, that the 
gross receipts from the sale were exempt from transaction privilege tax. However, all persons 
are presumed to know the law applicable to their business transactions. Thus, a 
misrepresentation of law will not cause the vendor to reasonably believe that the sale is 
exempt from transaction privilege tax. Therefore, a misrepresentation of law made by a 
purchaser will not subject the purchaser to in-state use tax liability under People of Faith. 

An example of a misrepresentation of law is a nonprofit organization’s representation to a 
vendor that none of the nonprofit organization’s purchases are subject to transaction privilege 
tax. 

On the other hand, a misrepresentation of fact which, if true, would entitle the vendor to the 
claimed deduction, can give the vendor reason to believe the sale is exempt from transaction 
privilege tax. Therefore, such a factual misrepresentation may subject the purchaser to in-state 
use tax.
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An example of a misrepresentation of fact would be a contractor’s representation to a vendor 
that the contractor will use the purchased materials for incorporation into a contracting project 
[exempt under A.R.S. § 42-5061(A)(27)] although the contractor intends to, and does, use the 
materials on his/her personal residence.

A.R.S. § 42-5009(A) enables a taxpayer to establish a deduction from the tax base of their 
transaction privilege tax business by marking the invoice to reflect such a deduction and by 
obtaining a completed and executed Departmental Certificate. A.R.S. § 42-5009(A)(2) gives 
the Department the discretion to disregard the Departmental Certificate if the vendor has 
reason to believe that the information contained within the Departmental Certificate is 
incomplete or erroneous. Again, because all persons are presumed to know the law applicable 
to their business transactions, a misrepresentation of law within a Departmental Certificate will 
give the vendor a reason to believe that the Departmental Certificate is erroneous and thus the 
Department may disregard the Departmental Certificate. Therefore, a misrepresentation of law 
by the purchaser will not relieve the vendor of liability for transaction privilege tax, interest and 
penalties and will therefore not subject the purchaser to the 5009 Amount.

However, a factual misrepresentation within a Departmental Certificate which, if true, would 
entitle the vendor to the claimed deduction, may not give the vendor reason to believe that the 
Departmental Certificate is erroneous or incomplete and thus may be reasonably relied upon 
by the vendor. As a result, A.R.S. § 42-5009(D) would impose an amount on the purchaser 
that executed the factually inaccurate Departmental Certificate. Unlike the liability discussed in 
People of Faith, the 5009 Amount resulting from a factual misrepresentation is not a use tax. It 
is an amount based on the tax, interest and penalty that the vendor would have been liable for 
but for the vendor’s reliance on the Departmental Certificate. Because the effective date of A.R.
S. § 42-5009 was subsequent to the People of Faith decision, the statute will govern for 
periods on or after June 30, 1989. Thus, a purchaser’s factual misrepresentation within a 
Departmental Certificate which, if true, would entitle the vendor to the claimed deduction, will 
not subject the purchaser to in-state use tax. Instead, pursuant to A.R.S. § 42-5009(D), the 
purchaser will be subject to the 5009 Amount.

Misrepresentations of fact can occur without using a Departmental Certificate. A.R.S. § 42-
5009(B) provides that a vendor who does not comply with subsection A (by using a 
Departmental Certificate) may establish entitlement to the deduction by presenting facts 
necessary to support the entitlement. Under these circumstances, the burden of proving 
entitlement to the deduction remains on the vendor. However, many transaction privilege tax 
exemptions are based upon the actual use of tangible personal property by the purchaser or 
the actual business classification of the purchaser. Facts indicating the purchaser’s actual use 
or actual business are often beyond the control of the vendor. Therefore, the only facts that the 
vendor can often present to support its claimed deduction are the factual representations of the 
purchaser. As such, the vendor may reasonably rely upon such facts to establish entitlement to 
the deduction. Thus, prior to August 6, 1999, a purchaser’s factual misrepresentation, made in 
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any manner other than a Departmental Certificate, which if true, would entitle the in-state 
vendor to the claimed deduction, does not subject the vendor to transaction privilege tax, 
interest or penalty liability. Instead, pursuant to People of Faith, the purchaser is liable for in-
state use tax. 

Prior to August 6, 1999, § 42-5009 provided two methods under which vendors could establish 
entitlement to an exemption from the transaction privilege tax. One method was to obtain a 
certificate from the purchaser providing the information required under the statute. If the 
vendor obtained a certificate, the purchaser was required to prove that the sale was exempt 
from tax. If the sale was not exempt, the purchaser was subject to the tax, as well as interest 
and penalties the vendor would have been required to pay. However, if the vendor did not take 
a certificate, the vendor could use the facts of the transaction to prove that the sale was 
exempt from tax. When the vendor was successful in meeting this burden, the purchaser was 
required to prove the validity of the exemption. If the purchaser could not prove the validity, the 
statute was silent on what the purchaser was required to pay. The Legislature in 1999 enacted 
a provision (A.R.S. § 5009(E)) that stipulates that if a purchaser provides incomplete or 
inaccurate information to a seller in order for a transaction to be deducted from transaction 
privilege tax, the purchaser becomes liable in an amount equal to any tax, penalty and interest 
that the vendor would have been required to pay had the purchaser provided accurate 
information. (See AZ State Senate Fact sheet for H.B. 2061, dated February 18, 1999) As 
such, a purchaser’s factual misrepresentation which, if true, would entitle the in-state vendor to 
the claimed deduction, will subject the purchaser to the 5009 Amount. However, if the vendor 
has reason to believe the purchaser's factual representation is inaccurate or erroneous, the 
vendor remains liable for the transaction privilege tax and the purchaser will not be liable for 
any amount under A.R.S. § 42-5009(E).

Another issue is the interaction between A.R.S. § 42-5155(B), A.R.S. § 42-5009, and People of 
Faith. Pursuant to A.R.S. § 42-5155(B), use tax is imposed on "any purchaser which 
purchased tangible personal property for resale but subsequently uses or consumes the 
property." With regard to purchases from in-state vendors, such provision applies only to 
situations where the in-state vendor who sold the property to the purchaser deducted the gross 
proceeds of the sale from its tax base. [See A.R.S. § 42-5155(D)]. Any representation of fact 
by the purchaser that the property was for resale, and thus exempt from transaction privilege 
tax, may or may not have been accurate at the time of the purchase.

If the purchaser, at the time of the purchase, intended to resell the property in the regular 
course of its business, then the resale representation does not subject the purchaser to liability 
for the 5009 Amount because the representation was not "inaccurate" or "incomplete." 
However, the honest representation by the purchaser that the sale was for resale is "some act 
on the part of the buyer" which caused the vendor to "reasonably believe, at the time of the 
sale," that the gross proceeds of the sale were not subject to transaction privilege tax. [See A.
R.S. § 42-5061(U)(3)] Thus, A.R.S. § 42-5155(B) and the People of Faith decision would 
authorize the imposition of in-state use tax upon the purchaser. 
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If the purchaser, at the time of the purchase, did not intend to resell the property in the regular 
course of its business, and the misrepresentation was made within a Departmental Certificate, 
then the purchaser is subject to liability for the 5009 Amount. Furthermore, pursuant to People 
of Faith, in-state use tax would also appear applicable because the misrepresentation was 
"some act on the part of the buyer" which caused the vendor to "reasonably believe, at the 
time of the sale," that the gross proceeds of the sale were not subject to transaction privilege 
tax. However, as stated above, because the effective date of A.R.S. § 42-5009 was 
subsequent to the People of Faith decision, the statute will govern for periods on or after such 
effective date. Thus, on or after June 30, 1989, a purchaser’s resale misrepresentation within a 
Departmental Certificate will not subject the purchaser to in-state use tax. Instead, pursuant to 
A.R.S. § 42-5009(D), the buyer will be liable for the 5009 Amount. If the purchaser, at the time 
of the purchase, did not intend to resell the property in the regular course of its business, and 
the resale misrepresentation was not made within a Departmental Certificate, then the 
purchaser is liable for in-state use tax pursuant to People of Faith.

RULING:

1.  A purchaser’s factual misrepresentation within a Departmental Certificate which, if true, 
would entitle the vendor to the claimed transaction privilege tax deduction, will subject 
the purchaser to the 5009 Amount pursuant to A.R.S. § 42-5009(D).

2. Prior to August 6, 1999, a purchaser’s factual misrepresentation which, if true, would 
entitle the in-state vendor to the claimed deduction, made in any manner other than a 
Departmental Certificate, will subject the purchaser to liability for in-state use tax. From 
and after August 6, 1999, a purchaser’s factual misrepresentation which, if true, would 
entitle the in-state vendor to the claimed deduction, made in any manner other than a 
Departmental Certificate, will subject the purchaser to the 5009 Amount.

3. If a purchaser makes a true representation to an in-state vendor that the tangible 
personal property purchased was for resale, but subsequently stores, uses, or 
consumes the property in this state, then the purchaser is liable for in-state use tax.

4. A purchaser’s misrepresentation of law to an in-state vendor at any time or in any 
manner will not subject the purchaser to an in-state use tax or liability for the transaction 
privilege tax, interest, and penalties that the vendor would had been liable for had it not 
relied upon the misrepresentation of law.

5.  If a purchaser makes a misrepresentation to an in-state vendor within a Departmental 
Certificate, and the vendor had reason to believe that the Departmental Certificate was 
inaccurate or incomplete, the Department may disregard the Departmental Certificate. If 
disregarded, the purchaser will not be liable for any amount under A.R.S. § 42-5009(D).
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For more information on a vendor’s use of exemption certificates to document exemptions from 
transaction privilege tax see Arizona Transaction Privilege Tax Procedure TPP 00-3.

Mark W. Killian, Director 
Signed: March 8, 2000

Explanatory Notice

The purpose of a tax ruling is to provide interpretive guidance to the general public and to 
department personnel. A tax ruling is intended to encompass issues of law that are not 
adequately covered in statute, case law or administrative rules. A tax ruling is a position 
statement that provides interpretation, detail, or supplementary information concerning 
application of the law. Relevant statute, case law, or administrative rules, as well as a 
subsequent ruling, may modify or negate any or all of the provisions of any tax ruling. See 
GTP 96-1 for more detailed information regarding documents issued by the Department of 
Revenue.
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