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PRIVATE TAXPAYER RULING LR13-010 
 
 
July 16, 2013 
 
 
This private taxpayer ruling is in response to your letter dated May 11, 2012, as supplemented 
by your letter dated June 8, 2012, in which you requested a private taxpayer ruling on behalf 
of . . . (the “Company”).  Specifically, you requested a determination of the applicability of 
Arizona’s transaction privilege and use taxes to sales of Company’s product . . . (“Product X”) 
to hospitals and orthopedic surgery centers located in Arizona.  Pursuant to Arizona Revised 
Statutes (“A.R.S.”) § 42-2101, the Department may issue private taxpayer rulings to taxpayers 
and potential taxpayers on request. 
 

Issue 
 
Whether the sale of Product X to hospitals and surgery centers located in the state of Arizona 
is subject to transaction privilege tax or use tax? 
 

Ruling 
 
The Department concludes that Product X meets the definition of a prosthetic appliance for 
purposes of the exemptions provided under A.R.S. § 42-5061(A)(9) and A.R.S. 
§ 42-5159(A)(17) and therefore, sales to hospitals and surgery centers located in the state of 
Arizona are exempt from tax. 
 
This private taxpayer ruling does not extend beyond the facts presented in your letters dated 
May 11, 2012 and June 8, 2012. 
 

Statement of Facts 
 
The following is excerpted from your May 11, 2012 letter: 
 

Company is a biotechnology company specializing in the development and 
commercialization of innovative drug-device combination products to promote the 
healing of musculoskeletal injuries and diseases, including orthopedic, spine and 
sports injury applications. 
 
Product X has been approved by the FDA as a Class II device. 
 
Product X is a sterile, synthetic, non-pyrogenic material intended for use in 
combination with autologous bone marrow for bone void filling and fracture repair 
of the pelvis and extremities.   
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The product material is a composition of carbonated apatite and bovine type I 
collagen.  Carbonated apatite is a form of calcium phosphate that closely 
resembles the mineral phase of natural human bone.  The granules are 
interspersed within the collagen, providing an enhanced osteoconductive scaffold 
to support bone remodeling.  The scaffold is highly porous with ample surface 
area for absorption of bone marrow aspirate (“BMA”) and stem cell attachment. 
 
The Product X family is available in a variety of configurations, including: pads, 
strips, blocks, plugs and paste. 
 
Upon saturation with BMA, Product X may be manipulated as desired.  This 
flexible structure allows the grafts to be shaped based on patient anatomy and 
surgical environment.  Pads, strips, blocks and plugs may be compressed, 
folded, trimmed or layered.  Hydrated paste may be molded.   
 
Company will sell Product X to hospitals and orthopedic surgery centers in the 
state for use in surgery.  Product X is not sold or dispensed directly to the patient.   

 
The following is excerpted from your June 8, 2012 letter: 
 

Product X is intended for orthopedic applications as filler for gaps and voids and 
fracture repair of the pelvis and the extremities.  The FDA approved Product X for 
prescription use only.    
 

Discussion & Legal Analysis 
 
A.R.S. § 42-5061 imposes the transaction privilege tax under the retail classification.  The 
retail classification is comprised of the business of selling tangible personal property at retail.  
A.R.S. § 42-5155 levies an excise tax on the storage, use or consumption in this state of 
tangible personal property purchased from a retailer or utility business, as a percentage of the 
sales price. 
 
A.R.S. § 42-5061(A)(9) exempts from the retail classification “[p]rosthetic appliances as 
defined in § 23-501 prescribed or recommended by a health professional licensed pursuant to 
title 32, chapter 7, 8, 11, 13, 14, 15, 16, 17 or 29.”  These chapters refer to podiatrists, doctors 
of chiropractic, dentists, physicians and surgeons, naturopathic physicians, nurses, 
osteopathic physicians and surgeons, and homeopathic physicians.  Similarly, A.R.S. 
§ 42-5159(A)(17) exempts from Arizona’s use tax “[p]rosthetic appliances, as defined in 
A.R.S. § 23-501, prescribed or recommended by a person who is licensed, registered or 
otherwise professionally credentialed as a physician, dentist, podiatrist, chiropractor, 
naturopath, homeopath, nurse or optometrist.”  A.R.S. § 23-501(7), in turn, defines a 
“prosthetic appliance” as “an artificial device necessary to support or take the place of a part 
of the body, or to increase the acuity of a sense organ.”  Arizona Administrative Code (A.A.C.) 
R15-5-156(A)(12) further defines a “prosthetic appliance” as “an artificial device that fully or 
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partially replaces a part or function of the human body or increases the acuity of a sense 
organ.” 
 
Product X is a synthetic bone graft.  More specifically, Product X is a sterile, synthetic, non-
pyrogenic material intended for use in combination with autologous bone marrow for bone 
void filling of the pelvis and extremities.  The 510(k) Summary “Description of the Device,” 
included with your request, states the following: “The composite material is a resorbable, 
porous, osteoconductive bone graft matrix.  The product is supplied dry in granular (putty) or 
block/strip form that is hydrated with autogenous bone marrow at the point of use.  The 
product is sterile, non-pyrogenic, and for single use only.”1  As native bone grows, the native 
bone replaces the graft and results in a fully integrated region of new bone.  Therefore, it 
appears that Product X meets the definition of a prosthetic appliance for purposes of the 
exemptions provided under A.R.S. § 42-5061(A)(9) and A.R.S. § 42-5159(A)(17).  Sales to 
hospitals and surgery centers located in the state of Arizona are exempt from tax. 
 
This response is a private taxpayer ruling and the determinations herein are based 
solely on the facts provided in the Request.  Therefore, the conclusions in this private 
taxpayer ruling do not extend beyond the facts presented in your correspondence 
dated May 11, 2012 and June 8, 2012.  The determinations are subject to change should 
the facts prove to be different on audit.  If it is determined that undisclosed facts were 
substantial or material to the department’s making of an accurate determination, this 
private taxpayer ruling shall be null and void.  Further, the determination is subject to 
future change depending on changes in statutes, administrative rules, case law or 
notification of a different department position. 
 
The determinations in this private taxpayer ruling are only applicable to the taxpayer 
requesting the ruling and may not be relied upon, cited nor introduced into evidence in 
any proceeding by a taxpayer other than the taxpayer who has received the private 
taxpayer ruling.  In addition, this private taxpayer ruling only applies to transactions 
that occur or tax liabilities that accrue from and after the date the taxpayer receives the 
ruling.   
 
 
Lrulings/13-010-D 

                                                 
1 Each person who desires to market in the U.S. a Class I, II, and III device intended for human use, for which a 
Premarket Approval (PMA) is not required, must submit a 510(k) to the FDA unless the device is exempt from 
510(k) requirements of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act and does not exceed the limitations of 
exemptions in .9 of the device classification regulation chapters.  Before marketing a device, each submitter must 
receive an order, in the form of a letter, from the FDA which finds the device to be substantially equivalent and 
states that the device can be marketed in the U.S. This order “clears” the device for commercial distribution.   


