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PRIVATE TAXPAYER RULING LR12-003 
 
 
December 12, 2012 
 
 
The Arizona Department of Revenue (the “Department”) issues this private taxpayer ruling 
in response to your letter of September 10, 2012 (“Request”) requesting a ruling for . . .  
(“Company”) on behalf of . . . (“Subsidiary I”) and . . . (“Subsidiary II”) (Subsidiary I and 
Subsidiary II together, the “Subsidiaries”).  Specifically, you request a ruling on the 
application of Arizona’s transaction privilege tax (“TPT”) to Subsidiaries’ gross proceeds of 
sales or gross income derived from a mandatory student fee paid for each enrolled course 
(“Site Fee”). Pursuant to A.R.S. § 42-2101, the Department may issue private taxpayer 
rulings to taxpayers and potential taxpayers on request. 
 
ISSUE: 
 
Whether the Subsidiaries’ gross proceeds of sales or gross income derived from the Site 
Fee is subject to Arizona’s transaction privilege tax?  
 
RULING: 
 
Based on the facts and documentation provided, the Department rules as follows: 
 
Subsidiaries are engaged in the business of renting tangible personal property in the form 
of prewritten software and are subject to transaction privilege tax under the personal 
property rental classification on its gross proceeds of sales or gross income derived from 
the Site Fee collected from Arizona customers.   
 
FACTS PROVIDED BY COMPANY: 
 
The following are facts excerpted from the Request: 
 

Background 
 
Students that enroll in the Subsidiaries’ online or on-campus 

educational programs are charged a tuition fee and a separate fee to access 
information, services and course materials (“Site Fee”) through Subsidiaries’ 
websites.  
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The Site Fee is a mandatory fee charged with each enrolled course. In 
some limited circumstances, the Site Fee is waived for promotional purposes, 
or where course materials are not required (e.g., a student internship) or 
available electronically. In addition, the Site Fee will vary slightly in amount 
depending on the program the student is enrolled in (e.g., associate’s, 
bachelor’s, or graduate degree program). 

 
The [Subsidiary I] Site Fee covers access to [Subsidiary I’s] learning 

management website that includes the following variety of resources and 
services, but not limited to: 

 
 Application Service Provider (“ASP”) computer simulation 

programs and virtual environments from third-party vendors, 
if part of a specific course. Students also may access virtual 
organizations (e.g., computer labs) through [Subsidiary I’s] 
website; 

 Student tutorial services in math and writing through 
[Subsidiary I’s] Centers for Math and Writing Excellence; 

 Library content that enables students to access and 
research multiple database that contain reference sources 
and periodicals. [Subsidiary I’s] “Ask a Librarian” services 
are available to students for research guidance and 
recommendations; 

 Electronic textbooks and materials for the enrolled course 
and all courses offered by [Subsidiary I] (in some programs, 
only electronic textbooks for the enrolled course can be 
accessed). In general, students may view, download and/or 
print the electronic textbooks and course materials; and 

 Course syllabus and required reading assignments. 
 
For [Subsidiary II] these offerings are similar to the offerings provided 

by [Subsidiary I] but may be less extensive in certain situations. [Subsidiary II] 
students may opt out of the Site Fee and purchase their materials separately 
from an unrelated third-party supplier. 

 
In both situations students are not required to download any software 

or install any hardware in order to access the information, resources and 
services available on the Subsidiaries’ websites. Students access the website 
using their own computers and web browser software. In some limited 
instances, the Subsidiaries may provide students with software that must be 
downloaded and installed on the student’s computer (e.g., certain Information 
Technology courses require unique software). Students have the right to use 
such software during the period of time they are enrolled in the course only.  
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The Site Fee is a single fee. The Subsidiaries do not separately 
itemize charges for the benefits received and have not charged transaction 
privilege tax on the Site Fee in Arizona.  

 
The Site Fees allow students access to a variety of information, 

services and course materials contained on a website.  
 
The following are facts excerpted from the “[Subsidiary I] Terms and Conditions” which 
accompanied the Request:1 

 
These web site Terms and Conditions (“Terms of Use”) apply to your 

access to, and use of, the University’s web sites located at . . . as well as any 
other University-controlled sites, regardless of domain name or IP address 
(collectively “Site” or “Sites”)… 
 

Please read these terms of use carefully as they contain important 
information regarding your legal rights, remedies and obligations. By 
accessing or using any of the Sites or the Services, you are entering into a 
legal contract with [Subsidiary I], the terms of which govern your use of the 
Sites. Accordingly, by your access or use you agree to be bound by the terms 
and conditions described herein and all additional terms incorporated by 
reference. If you do not agree to all of these terms, do not use the Sites or the 
Services. 
 
Copyright and Limited License from the University 
 

Unless otherwise indicated in the Sites, the Sites, the Services and all 
content and other materials on the Sites including, without limitation, the 
University logo, and all designs, text, graphics, pictures, information, data, 
software, routines, documentation, technology, sound files, other files, and 
the selection and arrangement therefore (collectively, the “Site Materials”) are 
the proprietary property of [Subsidiary I] or their licensors or users and are 
protected by U.S. and international copyright and other laws. You are granted 
a limited license, without the right to sublicense, to access and use the Sites, 
the Site Materials and the Services, and to print hard copy portions of the Site 
Materials, for your educational, non-commercial and personal use only. Such 
license is subject to these Terms of Use, the applicable Additional Terms, if 
any and any other applicable terms and conditions, and without limiting any of 
the foregoing, you expressly agree not to: 
 

                                            
1 The Department has elected to omit the facts from the “[Subsidiary II] Website Terms & 
Conditions” which also accompanied the Request because the terms of said agreement are virtually 
identical to the “[Subsidiary I] Terms and Conditions.” 
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(a) Resell, lease, transfer, lend, timeshare, syndicate or commercially use the 
Sites, Site Materials or the Services; 

(b) Decompile, reverse engineer, disassemble or otherwise attempt to derive 
any source code from the Sites, the Site Materials or the Services; 

(c) Distribute, publicly perform or publicly display the Sites, the Site Materials 
or the Services; 

(d) Modify, adapt, translate, or create any derivative works of the Sites, the 
Site Materials, the Services or any portion thereof; 

(e) Use any data mining, crawlers, spiders, robots or similar data gathering or 
extraction methods; 

(f) Download, index or in any non-transitory manner store or cache any 
portion of the Sites, the Site Materials, the Services or any information 
contained therein, except as expressly permitted on the Sites; 

(g) Remove, deface, obscure, or alter any copyright, trademark or other 
proprietary rights notices affixed to or provided in connection with the 
Sites, the Site Materials or any Services; 

(h) Create or attempt to create a substitute or similar service or product 
through the use of or access to the Sites, the Site Materials, the Services 
or any proprietary information related thereto; or 

(i) Use the Sites, the Site Materials or the Services other than for its intended 
purposes. 

 
Any use or attempted use of the Sites, the Site Materials or the Services 

other than as specifically authorized herein, without the express prior written 
permission of the University, or its licensors, is strictly prohibited and will, 
among other things, terminate the license granted herein. . . . 
 

DISCUSSION & LEGAL ANALYSIS: 
 

A. Software is tangible personal property. 
 

A business that engages in the “selling of tangible personal property at retail” is subject to 
tax under the A.R.S. § 42-5061 retail classification.  A business that engages in “leasing or 
renting tangible personal property for a consideration,” is subject to tax under the A.R.S. 
§ 42-5071 personal property rental classification. In regard to whether software qualifies as 
tangible personal property, it is important to first understand what constitutes “tangible 
personal property." For the purposes of Arizona’s TPT and use tax, tangible personal 
property is much more than physical goods that a person can hold, touch, or feel. As 
defined in A.R.S. § 42-5001(16), it is property that “is in any other manner perceptible to 
the senses.”  
 
Consistent with this definition, there is longstanding precedent in case law for applying a 
broad definition of tangible personal property to subjects other than physical goods such as 
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electricity, electronic delivery of software, and music played from a jukebox.2  The Arizona 
Supreme Court addressed the scope of the taxation of tangible personal property in State 
v. Jones.3  In Jones, the court held that when a person inserts a coin into a jukebox and 
listens to a phonograph record, he is purchasing tangible personal property.4 The court 
stated that the playing of the record is perceptible to the sense of hearing and, hence, 
constitutes what the statute terms tangible personal property.5 The current definition is not 
substantively different from that considered by the Jones court in 1943. 
 
Pursuant to the facts provided by Company, Subsidiaries’ gross proceeds of sales or gross 
income derived from the Site Fee include receipts for software. Similar to the broad 
definition of tangible personal property applied to the music heard in Jones, Arizona’s 
expansive definition of tangible personal property includes software because software is 
property which may be seen, weighed, measured, felt or touched or is in any other manner 
perceptible to the senses. Therefore, Subsidiaries’ gross proceeds of sales or gross 
income include receipts from tangible personal property.   
 

B. Subsidiaries engage in the business of renting tangible personal property. 
 
A determination must be made as to whether the gross proceeds of sales derived from a 
transaction which involves computer software, including remote access software 
arrangements, are properly classified under the retail classification at A.R.S. § 42-5061, the 
personal property rental classification at A.R.S. § 42-5071, or are otherwise exempt from 
Arizona TPT. The tax base for the retail classification is limited to the gross receipts derived 
from the business of selling tangible personal property “at retail.”6 However, the gross 
receipts from the rental or leasing of tangible personal property are subject to TPT under 
A.R.S. § 42-5071, unless a specific exemption applies.7  
  
To determine whether a taxpayer is engaged in “selling,” “leasing,” or “renting” tangible 
personal property in the form of computer software, the Department first examines the 
relationship between the gross receipts derived from the transaction and the role of the 
software in the transaction as a whole. A transaction in which a taxpayer derives receipts 
from offering computer based services with software and where the receipts are related to 
the software are generally subject to TPT. Next, the Department reviews the rights that a 
taxpayer provides to its customer under the precise terms of the contractual agreement for 
the transaction at issue, including the duration of the customer’s access to the underlying 
software and whether the taxpayer transfers a software license to its customers. 

                                            
2 State Tax Comm’n v. Marcus J. Lawrence Mem. Hosp., 108 Ariz. 198, 495 P.2d 129 (1972) (en 
banc); State v. Jones, 60 Ariz. 412, 137 P.2d 970 (1943).  
3 State v. Jones, 60 Ariz. at 415, 137 P.2d at 971.   
4 Id. 
5 Id. 
6 A.R.S. § 42-5061(A). 
7 A.R.S. § 42-5071; A.A.C. R15-5-154(B). 
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A software license is dissimilar to arrangements that fall under the general “license” 
nomenclature used for leases and rentals of physical tangible personal property (e.g., 
property that can be touched or felt). As discussed, virtually all sales of prewritten software 
are sales of nonexclusive rights to use, regardless of whether they are sold on physical 
media or transmitted electronically or whether they have perpetual or limited terms.8 
Because of the interplay of federal copyright laws and the differences in the meaning of the 
terms “sale” and “license” as used in the federal Copyright Act,9 compared to common law 
applications used in Arizona tax law cases,10 a software license should not be confused 
with the common law concept of license. Tax treatment is based upon the rights that arise 
from a particular contractual arrangement. 
 
A business is subject to TPT under the retail classification pursuant to A.R.S. § 42-5061 if 
the taxpayer grants a customer the right to the underlying product for a perpetual duration. 
A business is subject to TPT under the personal property rental classification pursuant to 
A.R.S. § 42-5071 if the contractual agreement has the effect of providing a customer, for a 
consideration, with the defined and exclusive right of use of the software for a specified 
period, the termination or conclusion of which necessitates the customer’s return of the 
software to the vendor. If an agreement provides a customer with the exclusive right of use 
for a limited duration, the Department will find that the transfer of a software license 
demonstrates constructive possession by the customer.  
 
If the transaction is classified under A.R.S. § 42-5071, A.A.C. R15-5-1502(A) provides, “the 
gross income derived from the rental of tangible personal property is included in the tax 
base under the personal property rental classification unless a specific statutory exemption, 
exclusion, or deduction applies.” Note that, while there is a specific exemption for 
professional or personal service occupations or businesses as well as one for services 
rendered in addition to retail sales of tangible personal property under the retail 
classification, no corollaries exist for the personal property rental classification. A.A.C. 
R15-5-1502(D) enunciates this principle by stating, “[g]ross income from the rental of 
tangible personal property includes charges for installation, labor, insurance, maintenance, 
repairs, pick-up, delivery, assembly, set-up, personal property taxes, and penalty fees even 
if these charges are billed as separate items, unless a specific statutory exemption, 
exclusion, or deduction applies.” 
 
Subsidiaries engage in the business of renting tangible personal property in the form of 
computer software based on the customer’s limited duration of access to the software and 

                                            
8 Frederick Chong & Gianpaolo Carraro, Building Distributed Applications: Architecture Strategies 
for Catching the Long Tail, MICROSOFT DEVELOPER NETWORK, Apr. 2006, 
http://msdn.microsoft.com; H. WARD CLASSEN, SOFTWARE LICENSING FOR LICENSEES AND 

LICENSORS 199-200 (3d ed. 2009). 
9 17 U.S.C. § 101 et seq. 
10 See, e.g., CLASSEN, supra note 11, at 19. 
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the transfer of a software license from Subsidiaries to said customer.  In conformity with 
A.A.C. R15-5-1502, the Site Fee in its entirety is subject to TPT under A.R.S. § 42-5071. 
 

C. Arizona TPT applies to all Site Fees collected from customers located in Arizona. 
 
Subsidiaries have a physical presence in the State of Arizona and are taxable on all rentals 
of tangible personal property within Arizona. A.A.C. R-15-5-1503(D) states:  
 

Gross receipts from leasing or renting tangible personal 
property are not taxable if the property is shipped or delivered 
outside of the state and intended, at the inception of the lease, 
for use exclusively outside of the state.  
 

The burden of proof for establishing the applicability of subsection (D) is on the lessor.11 
 
For remote access software arrangements, the server location where the software and files 
are “physically” stored makes no difference for state TPT purposes; the location where the 
lessee uses the leased property on a non-temporary basis is what is determinative 
because the gross receipts from leasing or renting tangible personal property are not 
taxable pursuant to A.A.C. R15-5-1503(D) if the property is shipped or delivered outside 
the state and intended, at the inception of the lease, for use exclusively outside of the state. 
Therefore, a taxpayer’s gross receipts derived from software leased to out-of-state lessees 
who use the software exclusively outside the state would be deductible. 
 
This response is a private taxpayer ruling and the determinations herein are based 
solely on the facts provided in the Request.  Therefore, the conclusions in this 
private taxpayer ruling do not extend beyond the facts presented in your 
correspondence dated September 10, 2012.  The determinations are subject to 
change should the facts prove to be different on audit.  If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the department’s making of an 
accurate determination, this private taxpayer ruling shall be null and void.  Further, 
the determination is subject to future change depending on changes in statutes, 
administrative rules, case law or notification of a different department position. 
 
The determinations in this private taxpayer ruling are only applicable to the taxpayer 
requesting the ruling and may not be relied upon, cited nor introduced into evidence 
in any proceeding by a taxpayer other than the taxpayer who has received the 
private taxpayer ruling.  In addition, this private taxpayer ruling only applies to 
transactions that occur or tax liabilities that accrue from and after the date the 
taxpayer receives the ruling.   
 

                                            
11 A.A.C. R15-5-1503(F). 


