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TAXPAYER INFORMATION RULING LR10-005 
 
March 5, 2010 
 
The Department issues this taxpayer information ruling in response to the ruling request on 
behalf of your anonymous client (“Company”) dated March 2, 2009, and the additional 
information and documentation provided on June 24 and October 12, 2009.  You request 
the Department to rule as to the applicability of Arizona transaction privilege tax to income 
derived from a motor vehicle dealer’s “transfer fees,” which are fees collected from 
potential customers for the transfer of a selected vehicle from one dealership to the 
dealership located closest to the customer.  Pursuant to Arizona Revised Statutes 
(“A.R.S.”) § 42-2101, the Department may issue a taxpayer information ruling to a 
taxpayer’s representative.  Arizona General Tax Procedure GTP 08-1 provides detailed 
information about the issuance and scope of private taxpayer rulings and taxpayer 
information rulings. 
 
Statement of Facts: 

The following facts are excerpted from your letter dated March 2, 2009: 
 

The Company is a motor vehicles retailer. The Company maintains business 
locations in multiple states, including Arizona. Customers may purchase motor 
vehicles from the Company directly at the Company's business locations. On many 
occasions, a vehicle meeting the customer's requirements is not available at the 
Company store in the customer's immediate vicinity. And, as one would expect, most 
customers are unwilling to purchase a motor vehicle sight unseen and without a test 
drive. 
 
On such occasions where a customer is interested in viewing and testing a motor 
vehicle not located at the nearest Company store, the Company will offer the 
customer the option of having that motor vehicle shipped to one of its business 
locations near the customer's home. This transfer is done under the terms of a 
specific and separate transfer agreement between the Company and the customer 
(hereafter the "Transfer Contract"). The Company charges its customers a "transfer 
fee" for this service. 
 
The transfer / shipping process consists of six steps: 

1. Customers contact the Company location closest to where they live: (fn: In 
larger markets, the Company may have more than one store within easy 
driving distance of a customer)  Customers call a Company Sales 
Consultant or submit a Vehicle Transfer Form from a Vehicle Fact Sheet. If 
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a Customer chooses to submit a form online, a Sales Consultant will 
contact the Customer to answer any questions about the vehicle, and to 
ensure that the vehicle meets their specific needs. 

2. Pre-transfer inspection: The Sales Consultant inspects the car and provides 
answers to the Customer's questions at no charge to the Customer. 

3. Confirmation: The Sales Consultant contacts the Customer to answer any 
additional questions. If the vehicle is not at the Customer's delivery location, 
the Sales Consultant will confirm the Customer's order to have the vehicle 
transferred. 

4. Contract: The Customer is required to enter into a contract (the "Transfer 
Contract") calling for the transfer of the subject vehicle at a stated fee. 

5. Payment of the Transfer Fee: If the Customer executes the transfer 
agreement, the Customer is required to either: 

Bring a check for the full amount of the transfer fee to the Company 
location where the vehicle will be transferred; or 
Pay the transfer fee over the phone using their credit card. 

6. Reservation & Transfer: Once payment is received, the Sales Consultant 
verifies that the vehicle has been reserved and it is scheduled for transfer. 

 
It should be noted that the Transfer Contract relates only to shipping vehicles. No 
other services are provided in exchange for the "transfer fee."  For instance, 
executing the Transfer Contract does not entitle the customer to a vehicle fact sheet, 
on location inspection, and/or any other service.  More importantly, the Transfer 
Contract is not dependent upon any other agreement - and in particular, is not 
dependent on the ultimate sale of the vehicle.  Indeed, frequently a vehicle which has 
been transferred is not purchased by the customer who executes a Transfer Contract 
and the transfer fee. In such cases, the transfer fee is not refunded.  Likewise, if the 
vehicle is purchased, that purchase is executed under a separate purchase and sale 
contract which neither refers to, nor incorporates by reference, the Transfer Contract.  
In no circumstances does either the existence of a Transfer Contract or payment of a 
transfer fee impact the sales price of the motor vehicle.  In short, if a customer pays a 
transfer fee to view and inspect a vehicle, the price at which the transfer fee is not 
deducted from, or considered to be part of, the sales price. 
 

The following statements are excerpted from the additional information that was provided 
on October 12, 2009: 
 
Regarding whether the vehicle would be purchased from the transferring dealership or the 
receiving dealership, and which business location receives the transfer fee: 
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If the customer decides to purchase the vehicle, the transaction will be executed at 
Company retail location A – closest Company retail location to the customer.  The 
transfer is a transfer of inventory from one Company-owned retail location to another. 
. . . 
The transfer fee is paid to the Company retail location receiving the transferred 
vehicle; however, all retail locations are owned by the Company. 

 
Regarding what happens if the customer decides not to purchase the vehicle: 

The transferred vehicle will remain in the Company’s available for-sale inventory until 
the vehicle is ultimately sold to a retail customer.  All sales transactions are executed 
at the location the vehicle is transferred to.  Any transferred vehicle not sold remains 
in the transferred location’s available for sale inventory until sold or transferred to 
another Company location. 

Regarding the amount of the transfer fee: 

Fees are not dependent upon the sale of the vehicle.  However, the Fee is 
dependent upon the distance of the transfers.  In most cases, the cost associated 
with transferring the vehicle is greater than the Transfer Fee charged to the 
customer. 

 
Issue: 
Is income derived from a motor vehicle retailer’s fees, charged solely for the transfer of a 
vehicle from one business location to another business location that is closest to a 
potential customer, subject to transaction privilege tax when the transfer contract is 
completely independent of a sales contract and is not contingent on the sale of the 
vehicle? 
 
Your Position: 
Your position is stated in your taxpayer information ruling request as follows: 

Arizona transaction privilege tax does not apply to transfer fees charged and 
collected by the Company if the Customer ultimately purchases the motor vehicle 
transferred to the Company’s place of business, because the fee does not relate 
to the taxable sale of the vehicle; and 

Arizona transaction privilege tax does not apply to transfer fees charged and 
collected by the Company if the Customer ultimately does not purchase the motor 
vehicle transferred, because such transactions involve only the provision of a 
non-taxable service. 
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Discussion 
Arizona’s transaction privilege tax differs from the sales tax imposed by most states.  The 
transaction privilege tax is imposed on the privilege of conducting business in the State of 
Arizona.  Differing from a true sales tax, the transaction privilege tax is levied on income 
derived by the seller or lessor, who is legally allowed to pass the economic expense of the 
tax on to the purchaser.  However, the seller or lessor is ultimately liable to Arizona for the 
tax.  The Arizona transaction privilege tax is imposed under 16 separate business 
classifications, including the retail classification and the transporting  classification.  
Additionally, county excise taxes "piggyback" the imposition of the state's transaction 
privilege tax.  All income that is subject to the transaction privilege tax is also subject to 
applicable county excise taxes. 
 
A.R.S. § 42-5061 Retail classification, imposes the transaction privilege tax upon persons 
engaged in the business of selling tangible personal property at retail.  The tax base is the 
gross proceeds of sales or gross income derived from the business.  All sales of tangible 
personal property are subject to the transaction privilege tax under the retail classification 
unless specifically exempted or excluded by statute. 
 
A.R.S. § 42-5001 provides definitions that describe the tax base: 

(4) "Gross income" means the gross receipts of a taxpayer derived from trade, 
business, commerce or sales and the value proceeding or accruing from the sale of 
tangible personal property or service, or both, and without any deduction on account 
of losses. 

(7) "Gross receipts" means the total amount of the sale, lease or rental price, as the 
case may be, of the retail sales of retailers, including any services that are a part of 
the sales, valued in money, whether received in money or otherwise, including all 
receipts, cash, credits and property of every kind or nature, and any amount for which 
credit is allowed by the seller to the purchaser without any deduction from the amount 
on account of the cost of the property sold, materials used, labor or service 
performed, interest paid, losses or any other expense. Gross receipts do not include 
cash discounts allowed and taken nor the sale price of property returned by 
customers if the full sale price is refunded either in cash or by credit. 

[Emphasis added] 
 
A.R.S. § 42-5061(A)(2) provides a deduction from the retail tax base for income derived 
from “[s]ervices rendered in addition to selling tangible personal property at retail.”  The 
taxpayer information ruling request attempts to portray Company’s transfer of a vehicle to 
a more convenient business location as a distinct service provided to a potential customer, 
which is unrelated to a retail sale of a motor vehicle as the potential customer is not 
obligated to purchase the transferred vehicle.  However, the transfer of a vehicle in which a 
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potential customer has an expressed interest is merely a business activity aimed at 
increasing the retailer’s sales of motor vehicles.  Despite the fact that the transfer 
agreement is a separate transaction that may or may not result in the sale of the 
transferred vehicle, income derived from this activity is a part of a retailer’s gross income 
derived from engaging in business. 
 
In Walden Books Co. v. Ariz. Dep’t of Revenue, 198 Ariz. 584, 12 P.3rd 809 (App. 2000), 
the Court addressed whether income derived from sales of memberships which were sold 
to customers and potential customers qualified for the retail classification  deduction for 
“services rendered in addition to selling tangible personal property at retail.”  Like 
Company’s transfer agreements at issue in the taxpayer information ruling request, 
Walden’s memberships were sold separately from its books and merchandise.  The Court 
found that income derived from the sale of memberships did not qualify as “services 
rendered in addition to selling tangible personal property at retail,” as this was a service 
provided to increase sales.   The Court stated: 
 

Turning now to the "service" issue, we conclude that a service provided by 
Waldenbooks designed to encourage Program members to buy more merchandise is 
not a service "in addition to selling tangible personal property at retail." Waldenbooks 
admits that the Program is aimed at encouraging its members to purchase its 
merchandise. In an answer to an interrogatory, Waldenbooks stated, "The primary 
purpose of the program was to develop customer loyalty which in turn would increase 
sales by providing an incentive for customers to buy books at our stores instead of 
competitors' stores." Such incentives cannot rationally be characterized as separate 
and apart from the sale of tangible personal property at retail. Services intended to 
induce customers to buy more goods are not provided "in addition to" selling goods; 
they are "a part of the sales" of those goods, and are included in retail "gross income" 
via subsections 42-5001(4) and (7). 
(Walden at 813) 

 
Additionally, while a separately stated charge for transporting merchandise to a purchaser 
is generally exempt from transaction privilege tax, income derived from the cost of 
transporting merchandise which occurs prior to the retail sale is subject to tax.  Arizona 
Administrative Code (A.A.C.) rule  R15-5-133 states:   

R15-5-133. Delivery Charges in Connection with Retail Sales 
A. A charge by a retailer for delivery from the retailer's location to the purchaser's location, if 

separately stated on the sales invoice, is not taxable.  
B. When the freight cost is incurred any time prior to the time of the retail sale, such cost is 

part of the gross sale and, therefore, subject to the tax.  
(Emphasis added) 

 



TAXPAYER INFORMATION RULING LR10-005 
March 5, 2010 
Page 6 
 
Conclusion and Ruling 
Company is subject to transaction privilege tax under the retail classification on the gross 
income derived from fees charged for the transfer of a vehicle from one business location 
to the business location that is closest to a potential customer, because this service activity 
is an integral part of the Company’s retail business of selling motor vehicles. 
 
The conclusions in this taxpayer information ruling do not extend beyond the facts 
presented in the correspondences dated March 2, June 24, and October 12, 2009. 
 
This response is a taxpayer information ruling (TIR) and the determination herein is 
based solely on the facts provided in your request. The determinations are subject 
to change should the facts prove to be different on audit. If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the Department's making of an 
accurate determination, this taxpayer information ruling shall be null and void. 
Further, the determination is subject to future change depending on changes in 
statutes, administrative rules, case law, or notification of a different Department 
position. 
 
If the Department is provided with required taxpayer identifying information and 
taxpayer representative authorization before the proposed publication date (for a 
published TIR) or date specified by the Department (for an unpublished TIR), the TIR 
will be binding on the Department with respect to the taxpayer that requested the 
ruling.  In addition, the ruling will apply only to transactions that occur or tax 
liabilities that accrue from and after the date the taxpayer receives the ruling.  The 
ruling may not be relied upon, cited, or introduced into evidence in any proceeding 
by a taxpayer other than the taxpayer who has received the taxpayer information 
ruling.  If the required information is not provided by the specified date, the taxpayer 
information ruling is non-binding for the purpose of abating interest, penalty or tax.   
 
 
Lruling/10-005-D 


