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PRIVATE TAXPAYER RULING LR10-001 
 
 
January 15, 2010 
 
 
The Department issues this private taxpayer ruling in response to your letters of 
December 12, 2007, February 29, 2008, and January 6, 2010, requesting a ruling on 
behalf of your client, . . . (“Company”).  You request the Department to rule as to the 
applicability of Arizona transaction privilege tax to the portion of a motor vehicle lease 
payment pertaining to an optional vehicle service contract (“VSC”) purchased by the 
lessee at the inception of the lease.   Pursuant to Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”) 
§ 42-2101, the Department may issue private taxpayer rulings to taxpayers and potential 
taxpayers on request. 
 
Statement of Facts: 
The following facts are excerpted from your December 12, 2007 letter: 

 
[Company] is engaged in the business of leasing motor vehicles in Arizona and many other 
states.   [Company] contracts with … (“Company Two”) to administer each of the leases on 
behalf of [Company], including the collection of payments under the leases. 
 
The motor vehicle lease agreements compute the monthly lease payment for a leased 
vehicle beginning with the “gross capitalized cost” of the vehicle, which is generally equal to 
(i) the agreed-upon value of the vehicle, as equipped at the lease signing, plus (ii) the 
agreed-upon value of any accessories or optional equipment to be added after the lease 
signing, plus (iii) the cost of any VSC purchased by the customer for the leased vehicle, plus 
(iv) the acquisition fee.  The gross capitalized cost is then reduced by the “capitalized cost 
reduction,” which is generally equal to any cash (or trade) down payment made by the 
customer.  Finally, the monthly lease payments are computed based on the difference 
(amortized over the term of the lease) between the gross capitalized cost of the vehicle, as 
adjusted above, and the residual value of the vehicle at the end of the lease term (such 
difference being referred to hereinafter as the “lease base amount”). 
 
Each VSC generally provides that [Company Two], rather than the customer, will be 
responsible for any repairs that need to be made to the vehicle during the contract period.  
Each VSC is entirely optional [at] the discretion of the customer (i.e., no VSC is required to 
be purchased as part of any lease agreement). 
 
In the first alternative scenario (“Alternative A”), both the lease agreement and each of the 
monthly lease payment invoices sent to the customer separately state the portion of each 
lease payment that is attributable to any VSC purchased at the time of the lease, and the 
portion that is attributable to anything other than the VSC (e.g., the value of the leased 
vehicle and any add-on accessories or equipment, and the acquisition fee).  
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In the second alternative scenario (“Alternative B”), the monthly lease payment invoices do 
not separately state the portion of each lease payment that is attributable to the purchase of 
the VSC, but the lease agreement does separately state this amount. 
 
In the third alternative scenario (“Alternative C”), neither the lease agreement nor any of the 
monthly lease payment invoices separately states the portion of each lease payment that is 
attributable to the purchase of the VSC.  However, the lease agreement does separately 
state the cost of the VSC and the cost of the vehicle (as well as the cost of any add-on 
accessories or equipment, acquisition fee, etc.) in computing the gross capitalized cost, 
which is in turn used to calculate the monthly lease payment. 
 
In each of the three scenarios, a customer may also elect to purchase a VSC after the lease 
signing.  In this event, the price paid for the VSC is not amortized as part of the monthly 
lease payment; instead, the customer pays the entire cost of the VSC at the time of 
purchase. 
 

The following statements are excerpted from the terms of the “Closed End Vehicle Lease 
Agreement” submitted as a “representative copy of a standard lease agreement between 
[COMPANY] and the lessee” accompanying your letter dated February 29, 2008: 
 

OPTIONAL SERVICE CONTRACT 
An optional service contract promises to perform services or provide benefits relating to the 
maintenance or repair of the Vehicle.  These coverages are not provided by the Lessor.  I 
must pursue all matters relating to these coverages through the provider.  The terms and 
conditions for these coverages are in a separate contract which I have read and received. 
 
Price $ __________  Provider: ___________________________________________ 

 
The following statements are excerpted from the terms of the “Vehicle Service Contract” 
submitted as a “representative copy of a standard Vehicle Service Contract (VSC).”   Your 
February 29, 2008 letter indicates the submitted VSC is one of eighteen different forms of 
VSCs, which all have similar contractual terms.  (Each form is based on a particular type of 
leasing program or vehicle, e.g., new, pre-owned, certified pre-owned, commercial use, 
etc.) 
 

ADMINISTRATOR means [Company Two]. 
… 
THIS CONTRACT IS NOT MECHANICAL BREAKDOWN INSURANCE, AN 
EXPRESS, IMPLIED, GENERAL OR EXTENSION OF A WARRANTY, AND IS NOT 
A CONDITION OF THE SALE OF THE VEHICLE.  THIS CONTRACT MAY 
DUPLICATE SOME WARRANTY COVERAGE. 
 
II. COVERAGE 
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[Company Two] will arrange for the repair or replacement of covered parts, and any 
component damaged by a covered part, as provided below, or pay the REPAIR 
COST for repair or replacement due to a MECHANICAL BREAKDOWN during the 
CONTRACT PERIOD.   The CONTRACT PERIOD begins on the EFFECTIVE DATE 
and ends on the EXPIRATION DATE or EXPIRATION MILEAGE (shown on the 
IDENTIFICATION PAGE), whichever occurs first.   
 

Issue: 

Is income derived from a vehicle service contract included in a vehicle leasing agreement 
subject to the transaction privilege tax imposed under the personal property rental 
classification? 
 
Your Position: 
 
Your position is that the income derived from a lessee’s purchase of a vehicle service 
contract is exempt from transaction privilege tax.   You cite to A.R.S. § 42-5061(A)(3), 
which provides an exclusion from the tax base under the retail classification for income 
derived from “[s]ales of warranty or service contracts. …” You also cite to the following 
rules (in pertinent part) from the Arizona Administrative Code (“A.A.C.”), Title 15, Chapter 
5, Article 1, which apply to sales under the retail classification: 
 

R15-5-105 Services in Connection with Retail Sales 
Gross receipts from services rendered in addition to selling tangible personal 
property at retail are subject to tax unless the charge for service is shown separately 
on the sales invoice and records. 

 
R15-5-137 Warranty or Service Provisions and Tangible Personal Property 
Used in Conjunction with Warranty or Service Provisions 
… 
B. An exclusion from gross receipts is not allowed for a warranty or service provision on the 
sale of tangible personal property if the property cannot be sold without the acceptance of 
the warranty or service provision. 

 
R15-5-138. Warranty or Service Contracts and Tangible Personal Property Used in 
Conjunction with Warranty or Service Contracts 
… 
B. Gross receipts from the sale of warranty or service contracts are not subject to tax when 
the contracts are sold as a distinct and separate item and the charge for the warranty or 
service contract is stated separately on a sales invoice. 
… 
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In the legal analysis section of your letter, you state that “[t]he clear intent of these 
authorities is that only the portion of the monthly lease payment that is actually attributable 
to the lease of taxable items should be subject to tax.” 
 
Discussion: 
 
[Company] is engaged in the business of leasing tangible personal property for a 
consideration.  Income derived from this activity is subject to the transaction privilege tax 
imposed under A.R.S. § 42-5071 Personal property rental classification, rather than under 
A.R.S. § 42-5061 Retail classification.   A.R.S. § 42-5071(B) states that the tax base for 
the personal property rental classification is the gross proceeds of sales or gross income 
derived from the business, and allows specific deductions from this tax base for certain 
categories of income. 
 
While A.R.S. § 42-5071(B) provides deductions from the tax base that cross reference to 
specific deductions found under the retail classification, the exclusion for income derived 
from sales of warranty or service contracts [A.R.S. § 42-5061(A)(3) as cited in your letter’s 
legal analysis section] is not cross referenced as an available deduction under the 
personal property rental classification.  Exemptions under one business classification 
cannot be claimed by a person subject to the transaction privilege tax under a different 
business classification.  See Brink Electric Construction Company v. Arizona Department 
of Revenue, 184 Ariz. 354, 909 P.2d 421, (App. 1995).  The rules cited from the Arizona 
Administrative Code, Title 15, Chapter 5, Article 1, applicable to the retail classification, are 
therefore inapplicable to the issue of the taxability of warranty or service contracts 
connected to a lease of tangible personal property. 
 
A.A.C. R15-5-1502 addresses the gross income that is subject to tax under the personal 
property rental classification.   A.A.C. R15-5-1502(D) provides: 
 

Gross income from the rental of tangible personal property includes charges for installation, 
labor, insurance, maintenance, repairs, pick-up, delivery, assembly, set-up, personal 
property taxes, and penalty fees even if these charges are billed as separate items, unless a 
specific statutory exemption, exclusion, or deduction applies. 

 
Arizona Transaction Privilege Tax Ruling TPR 03-7 addresses the issue of the imposition 
of transaction privilege tax on the business of leasing automobiles on a long-term basis.  In 
the discussion section of this ruling, the taxability of service contracts is referenced.  In 
pertinent part, TPR 03-7 states: 
 

"Capitalized cost reduction" is the amount paid by the lessee that reduces the gross 
capitalized cost. "Gross capitalized cost" means the agreed-upon value of the vehicle and 
any items that the lessee pays for over the term of the lease, such as service contracts or 
insurance. The gross capitalized cost less the capitalized cost reduction is the "adjusted 
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capitalized cost." The adjusted capitalized cost is the amount used in calculating the base 
monthly lease payment. The amount paid as a capitalized cost reduction ultimately reduces 
the amount to be paid on the periodic lease payments. 
 
The capitalized cost reduction represents income derived by the automobile lessor from 
engaging in the business of leasing tangible personal property. With the exception of a trade-
in, all amounts received by the automobile lessor are subject to tax under the rental 
classification, including any cash payment, manufacturer’s rebate, credit card bonus, or any 
other item for which credit is given to the lessee. The amount of credit allowed for a vehicle 
that is traded in on the leased vehicle is not subject to tax. 

(Emphasis added) 
 
Ruling: 

The Department rules that all of [Company’s] income derived from sales of optional vehicle 
service agreements that are included in a leasing agreement is subject to the transaction 
privilege tax imposed under the personal property rental classification.   This applies 
regardless of how the charges for the vehicle service agreement are invoiced or 
referenced in the lease agreement.     
 
The conclusions in this private taxpayer ruling do not extend beyond the facts presented in 
your correspondences dated December 12, 2007 and February 29, 2008. 
 
This response is a private taxpayer ruling and the determinations herein are based 
solely on the facts provided in your request.  The determinations are subject to 
change should the facts prove to be different on audit.  If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the Department’s making of an 
accurate determination, this taxpayer ruling shall be null and void.  Further, the 
determination is subject to future change depending on changes in statutes, 
administrative rules, case law or notification of a different Department position. 
 
The determinations in this private taxpayer ruling are applicable only to the taxpayer 
requesting the ruling and may not be relied upon, cited nor introduced into evidence 
in any proceeding by a taxpayer other than the taxpayer who has received the 
private taxpayer ruling. 
 
 
Lrulings/10-001-D 


