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PRIVATE TAXPAYER RULING LR08-011 
 
 
October 29, 2008 
 
The Department issues this private taxpayer ruling in response to your request of 
September 10, 2008, submitted on behalf of . . . [("Contractor")]. Your letter requests a 
determination of the application of Arizona transaction privilege tax ("TPT") to gross 
receipts derived from [Contractor]'s prospective business activities in Arizona, as described 
in a Request for Proposal ("RFP") to operate and maintain [a project ("Project")].   
 
Statement of Facts: 
 
The following is a restatement of the facts relevant to the operation and maintenance of the 
[Project], as presented in your letter: 
 
[Contractor] will be submitting a responsive proposal to design, build, operate, and maintain 
[a Project] that will be constructed for the . . . [("Owner")] . . . .  
 
[Contractor] is submitting a proposal on the [Project]. . . .  
 
[Contractor] will operate the [Project] from the . . . Control Center on behalf of the [Owner]. 
A major portion of the . . . control equipment will be located at the Center. [Contractor] will 
perform scheduled and non-routine maintenance and repairs to ensure that the . . . 
[Project] continues to operate. . . . 
 
[Contractor] is also required to maintain the Maintenance and Storage Facility ("M&SF"), 
which it will design and construct. The M&SF will be real property. 
 
Your Issues: 
 
Based on the arguments presented in your request, you raise the following issues: 
 
1. Are [Contractor]’s gross receipts subject to TPT under the . . . classification? 
 
2. Are purchases of repair and replacement parts for the [Project] exempt from TPT?  
 
3. Does labor involved in repairing and maintaining exempt machinery and equipment 

constitute exempt retail service labor?   
 
4. Is the construction of the M&SF taxable under the prime contracting classification?   
 
5. Is the maintenance of the M&SF and anything else under the [Project] contract that 

was taxable contracting when constructed taxed as prime contracting when repaired 
and maintained? 
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Your Positions: 
 
. . . . 
 
[Contractor] will perform its duties under the [Second Contract] as an agent of the [Owner]. 
The [Owner] cannot be held liable for TPT under the . . . classification, as the [Owner] will 
be operating and maintaining the [Project] . . . . Likewise, [Contractor], acting as the 
[Owner]’s agent, would not be taxable in carrying on the [Project]. . . . Therefore, 
[Contractor]’s gross receipts derived from the [Second Contract] will not be subject to 
Arizona TPT.    
 
Regarding repair and replacement parts, [Contractor] is required to maintain the [Project], 
which is comprised of exempt machinery, equipment, and tangible personal property under 
Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") §§ 42-5061(B)[ ] and 42-5061(B)[ ]. Under the [Second 
Contract], [Contractor] is required to purchase spare and replacement parts for the 
[Project]. If the [Project] is exempt from TPT under either the A.R.S. § 42-5061(B)[ ] or 42-
5061(B)[ ] retail deduction, then related repair and replacement parts are also exempt.   
 
Labor involved in repairing and maintaining the exempt machinery and equipment would 
constitute exempt retail service labor.  
 
The construction of the M&SF will be subject to TPT under the prime contracting 
classification. The maintenance of the M&SF and anything else under the [Project] contract 
that was taxable contracting when constructed will continue to be taxed as prime 
contracting when repaired and maintained.  
 
Relevant Law: 
 
Arizona Transaction Privilege Tax 
 
Arizona TPT differs from the sales tax imposed by most states. It is a tax on the privilege of 
conducting business in the State of Arizona, and is imposed on the entity conducting the 
business. The business may pass the burden of the tax on to its customers, but the 
business is ultimately liable to Arizona for the tax.   
 
TPT is imposed under sixteen separate business classifications, including the retail, 
transporting, and prime contracting classifications discussed below. Additionally, county 
excise taxes "piggyback" the imposition of the state's transaction privilege tax. All 
transactions subject to TPT are also subject to applicable county excise taxes. 
 
A.R.S. § 42-5061 imposes TPT under the retail classification as follows: 
 

A. The retail classification is comprised of the business of selling tangible personal 
property at retail. The tax base for the retail classification is the gross proceeds of 
sales or gross income derived from the business.  
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B. In addition to the deductions from the tax base prescribed by subsection A of this 
section, the gross proceeds of sales or gross income derived from sales of the 
following categories of tangible personal property shall be deducted from the tax 
base: 
 
. . . . 
 
G. If a person is engaged in an occupation or business to which subsection A of this 
section applies, the person's books shall be kept so as to show separately the gross 
proceeds of sales of tangible personal property and the gross income from sales of 
services, and if not so kept the tax shall be imposed on the total of the person's 
gross proceeds of sales of tangible personal property and gross income from 
services. 

 
. . . . 
 
A.R.S. § 42-5075 imposes TPT under the prime contracting classification on the business 
of prime contracting and dealership of manufactured buildings. The tax base for the 
contracting classification is sixty-five percent of the gross proceeds of sales or gross 
income derived from the business.   
 
Arizona Use Tax  
 
In contrast to the TPT, A.R.S. § 42-5155(A) provides that “[t]here is levied and imposed an 
excise tax on the storage, use or consumption in this state of tangible personal property 
purchased from a retailer or utility business, as a percentage of the sales price.”   
 
A.R.S. § 42-5155(E) provides that “[e]very person storing, using or consuming in this state 
tangible personal property purchased from a retailer or utility business is liable for the tax. 
The person’s liability is not extinguished until the tax has been paid to this state.” 
 
A.R.S. § 42-5152 provides that “[i]t shall be presumed that tangible personal property 
purchased by any person and brought into this state is purchased for storage, use or 
consumption in this state.”   
 
A.R.S. § 42-5159 provides the following exemptions from the use tax:  
 

B. In addition to the exemptions allowed by subsection A of this section, the following 
categories of tangible personal property are also exempt: 
 
. . . . 
 

Arizona Administrative Code ("A.A.C.") R15-5-2304(B) provides that “[t]he burden of proof 
that a purchase is not subject to use tax rests upon the purchaser.”   
 
Conclusions and Ruling: 
 
Based on the facts presented in your request, the Department rules as follows:  
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1. [Contractor] is subject to TPT . . . for its receipts from the [Owner] for 

operating the [Project].  
 

[Contractor] argues that the . . . [Project] is . . . not subject to TPT. . . . [Contractor] is 
engaged in its own profit-seeking activities.   

 
[Contractor] is not acting as an agent of the [Owner] in the operation or maintenance 
of the [Project]. . . . 

 
. . . .   

 
Imposing Arizona TPT on federal contractors was upheld by the Arizona Court of 
Appeals in Tucson Mechanical Contracting, Inc. v. Arizona Department of Revenue,1 
and was also upheld by the United States Supreme Court when imposed on a non-
Indian contractor who contracted with the Bureau of Indian Affairs to construct 
highway improvements on a reservation in Arizona Department of Revenue v. Blaze 
Construction Co.2 Analogous to these two holdings, state TPT is equally applicable 
to a person contracting with the [Owner].  

 
. . . The purpose of the [Project] will be . . . . [Contractor] will be compensated for this 
activity. It is not necessary for the compensation to come directly from the . . . .3  

 
2. Whether [Contractor] is subject to Arizona use tax for the purchase of repair 

and replacement parts for the [Project] will depend on the item purchased. 4 
 

Repair and replacement parts for machinery and equipment that are exempt from 
TPT or use tax would also be exempt. To the extent that machinery, equipment, and 
other materials that comprise the system are not exempt from TPT or use tax, repair 
and replacement parts for them would likewise not be exempt.  

 
While it is not possible to give an exhaustive list of items that may be purchased 
during the five-year term of the agreement, should the bid be accepted and the 
[Project] becomes operational, the Department can provide the following guidance:   

 

                                                 
1 175 Ariz. 176, 854 P.2d 1162 (Ct. App. 1992). 
2 526 U.S. 32 (1999). 
3 See Carriage Trade Mgmt. Corp. v. Ariz. State Tax Comm'n, 27 Ariz.App. 584, 587, 557 P.2d 183, 186 
(1976). 
4 As explained above, TPT is imposed on vendors, not purchasers.  A private taxpayer ruling makes specific 
tax determinations. The Department will only issue a ruling when it affects the taxpayer or potential taxpayer 
requesting the ruling. See A.R.S. § 42-2101(A). To the extent [Contractor] is a purchaser and not a vendor of 
the machinery and equipment at issue, this private taxpayer ruling will only address the use tax 
consequences of [Contractor]'s purchases of machinery and equipment. 
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The A.R.S. § 42-5061(B)[ ] retail TPT deduction and 42-5159(B)[ ] use tax 
exemption are limited . . . . The purchase of repair and replacement parts for the 
following items would be exempt from use tax: 

 
 [List omitted.] 
 

All other items of machinery or equipment would fall outside the scope of the TPT 
deduction and use tax exemption. Such nonexempt items would include ancillary or 
supporting machinery and equipment . . ., except to the extent that they are 
component parts . . . .   

 
In addition, A.R.S. §§ 42-5061(C) and 42-5159(C) exclude the following categories 
of items from the TPT deduction and use tax exemption: 

 
1. Expendable materials. For the purposes of this paragraph, expendable 
materials do not include any of the categories of tangible personal property 
specified in subsection B of this section regardless of the cost or useful life of 
that property. 
2. Janitorial equipment and hand tools. 
3. Office equipment, furniture and supplies. 
4. Tangible personal property used in selling or distributing activities, other 
than the telecommunications transmissions described in subsection B, 
paragraph 16 of this section. 
5. Motor vehicles required to be licensed by this state, except buses or other 
urban mass transit vehicles specifically exempted pursuant to subsection B, 
paragraph 11 of this section, without regard to the use of such motor 
vehicles. 
6. Shops, buildings, docks, depots and all other materials of whatever kind or 
character not specifically included as exempt. 
7. Motors and pumps used in drip irrigation systems. 

 
Items falling into the above categories would also not be exempt.   

 
3. Whether [Contractor]’s gross receipts derived from labor involved in repairing 

and maintaining exempt machinery and equipment are exempt will depend on 
the nature of the equipment repaired and how [Contractor] accounts for its 
income.     

 
[Contractor]’s labor in repairing and maintaining machinery and equipment, whether 
or not exempt at the time of purchase, would be exempt retail service labor if the 
repairs are made to items that do not become permanently attached to real property. 
Some of the items that may be purchased would include . . . . Labor used in 
repairing and maintaining machinery and equipment that are permanently attached 
to real property would be taxable under the prime contracting classification.   

 
In order to exclude exempt retail service labor, the taxpayer must comply with A.R.S. 
§ 42-5061(G) in separately identifying income derived from the sale of tangible 
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Lrulings/08-011-D AMEND 4 

personal property and income derived from the sale of nontaxable services. 
Subsection G states: 

 
If a person is engaged in an occupation or business to which subsection A of 
this section [retail classification] applies, the person's books shall be kept so 
as to show separately the gross proceeds of sales of tangible personal 
property and the gross income from sales of services, and if not so kept the 
tax shall be imposed on the total of the person's gross proceeds of sales of 
tangible personal property and gross income from services. 

 
As the subsection provides, if the books and records are not maintained to separately show 
income from sales of tangible personal property and from sales of services, all of the 
income will be subject to the transaction privilege tax. 
 
4. The construction of the M&SF is taxable under the prime contracting 

classification. 
 

[Contractor] agreed in its request that the construction of the M&SF is taxable under 
the prime contracting classification.    

 
5. Whether [Contractor]'s gross receipts derived from repairing and maintaining 

the M&SF or anything else under the [Project] contract that, when 
constructed, was taxable contracting activity will continue to be taxed as 
prime contracting depends on the nature of the repair or maintenance activity. 

 
Generally, repair or maintenance of real property or improvements to real property 
would constitute contracting activity unless the repair or maintenance is minor. For 
example, . . . the RFP includes maintenance duties such as cleaning or minor item 
replacement such as light bulbs etc. Services such as cleaning are nontaxable 
services. Replacement of minor items, such as light bulbs, would be a retail sale.  

 
The conclusions in this private taxpayer ruling do not extend beyond the facts presented in 
your correspondence of September 10, 2008.   
 
This response is a private taxpayer ruling and the determinations herein are based 
solely on the facts provided in your request.  The determinations are subject to 
change should the facts prove to be different on audit.  If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the Department’s making of an 
accurate determination, this taxpayer ruling shall be null and void.  Further, the 
determination is subject to the future change depending on changes in the statutes, 
administrative rules, case law or notification of a different Department position. 
 
The determinations in this private taxpayer ruling are applicable only to the taxpayer 
requesting the ruling and may not be relied upon, cited nor introduced into evidence 
in any proceeding by a taxpayer other than the taxpayer who has received the 
private taxpayer ruling.   


