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PRIVATE TAXPAYER RULING LR05-002 
 
 
June 13, 2005 
 
 
This private taxpayer ruling is in response to your letter dated December 28, 2004, as 
supplemented by your letters dated January 11, January 27, May 3, and May 6, 2005, in 
which you requested a private taxpayer ruling on behalf of your client, . . . . Specifically, you 
requested, on behalf of . . . , that the Department rule that the stent system sold by . . . to 
Arizona hospitals is exempt from Arizona transaction privilege tax.  Pursuant to Arizona 
Revised Statutes (“A.R.S.”) § 42-2101, the Department may issue private taxpayer rulings to 
taxpayers and potential taxpayers on request.   
 
Below is a restatement of the facts as provided in both the “Facts” section of, and copies of 
brochures included with, your request for a private taxpayer ruling made on behalf of . . . and 
supplemental letters.   
 
Statement of Facts: 
 
Coronary Artery Disease (“CAD”) occurs when the inner walls of the coronary arteries, which 
surround the heart, thicken due to plaque (a buildup of cholesterol, fatty deposits, calcium, 
and other elements).  Angioplasty, one of the treatments for CAD, is a procedure used to open 
blocked arteries.  A catheter (a thin tube) is inserted through the groin or wrist and then 
threaded through a major blood vessel to the site of the blockage.  A small balloon on the tip 
of the catheter is then expanded to reduce the blockage.  This procedure may also involve the 
placement of a coronary stent.  Coronary artery stents help reduce the risk of restenosis.  
Restenosis is a renarrowing of the artery following angioplasty.  Stents are small expandable 
tubular structures that are implanted into a vessel and expanded to fit the size, shape, and 
bend of the vessel wall.  The stents prop open the vessel and help prevent further blockages.  
The stent remains in the artery and the artery wall heals around it as the stent continues to 
support the vessel.   
 
. . . is a manufacturer and distributor of medical devices, including different types of stent 
systems.  . . .’s products are primarily sold to physicians, hospitals, and other medical 
facilities.  The majority of the stent systems sold by . . . to numerous Arizona hospitals are 
drug-eluting coronary stent systems.  Drug-eluting stents are designed to deliver a drug locally 
to minimize restenosis and reduce the need for additional treatment in the stented area.  The 
stent comes premounted on a balloon catheter based delivery system, which is used to open 
blocked arteries and allow for expansion of the stent.   
 
The stent has been coated with the drug paclitaxel and a polymer.  The paclitaxel/polymer 
coating has been designed to allow for a consistent and controlled release of the drug from 
the stent surface into the artery walls, minimizing release into the bloodstream.  . . . does not 
require a written prescription on purchases of the stents.  Warning labels are included on . . .’s 
product indicating “Caution:  Federal law restricts this product to sale by or on the order of a 
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physician.”  The drug paclitaxel meets the requirement under 21 U.S.C. § 353(b)(4)(A).  The 
coronary stent system is sold and invoiced at one price.   
 
Issues: 
 
. . .’s issues as presented in your letter dated December 28, 2004: 
 

1. Is a stent system an exempt prosthetic device? 
 
2. If . . .’s customer is a for profit hospital, which uses the stent system to 

provide non-taxable services (coronary stenting) and the hospital charges 
the patient for the stent system within the service charge, is the sale of the 
stent system from . . . to the hospital a sale for resale?  If so, can . . . 
receive a resale certificate from its customer (the hospital)? 

 
3. If the transaction between . . . and its customer is a sale for resale and the 

customer provides a resale certificate to . . . today, can . . . file a refund 
claim for the sales tax paid on the stent systems previously sold to its 
customer? 

 
4. If the stent is drug coated, is the delivery device (balloon catheter) exempt 

similar to a delivery hose for prescribed oxygen pursuant to A.R.S. 
§ 42-5061(A)(8)? 

 
Your Position: 
 
. . .’s position as stated in your letter dated December 28, 2004: 
 

It is . . .’s opinion that the stent system sold by . . . to Arizona heart hospitals is 
100% exempt.  The stent systems [sic] is a non-taxable prosthetic device (stent), 
which is exempt pursuant to A.R.S. § 42-1310.01(A)(9) [sic, A.R.S. 
§ 42-5061(A)(9)] and A.R.S. § 42-5061(A)(8).   

 
. . .’s position as stated in your supplemental letter dated January 27, 2005: 
 

. . . sells stent systems to a for profit hospital.  The hospital in turn uses the stent 
system within non-taxable services (coronary stenting).  The hospital charges its 
patients for the non-taxable services, which include the cost of the stent 
systems.  Therefore, pursuant to Sec. 42-5061(S), A.R.S. [sic, A.R.S. 
§ 42-5061(V)(3)], the sale of stent systems to the hospital is a sale for resale, 
since the hospital resells the stent to the patient within the charges for the non-
taxable services (coronary stenting).   
 
. . .  
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A.R.S. § 42-5061(A)(8) states the retail classification is comprised of the 
business of selling tangible personal property at retail.  The tax base for the 
retail classification is the gross proceeds of sales or gross income derived from 
the business.  The tax imposed on the retail classification does not apply to the 
gross proceeds of sales or gross income from drugs and medical oxygen, 
including delivery hose, mask or tent, regulator and tank, on the prescription of a 
member of the medical, dental or veterinarian profession who is licensed by law 
to administer such substances.   
 
. . .  
 
As we provided in our letter dated December 28, 2004, drug-eluting stents are 
designed to deliver a drug locally to minimize restenosis and reduce the need for 
additional treatment in the stented area.  The stent system consists primarily of 
an expandable metal mesh tube (stent) that helps restore blood flow by serving 
as permanent vessel support for a newly widened artery formerly blocked by 
plaque deposits.  The stent comes pre-mounted on a balloon catheter based 
delivery system, which is used to open blocked arteries and allow for expansion 
of the stent.  The stent has been coated with the drug paclitaxel and polymer.  
The paclitaxel/polymer coating has been designed to allow for a consistent and 
controlled release of the drug from the stent surface into the artery walls, to 
minimize release into the blood stream.   
 
A delivery hose for oxygen is exempt pursuant to A.R.S. § 42-5061(A)(8) 
because it is used to delivery [sic] medical oxygen on the prescription of a 
member of the medical, dental or veterinarian profession who is licensed by law 
to administer such substances.  Similarly, the balloon catheter based delivery 
system is used within a prescribed surgery (coronary stenting) by a for-profit 
hospital to deliver a stent coated with a drug for a controlled release from the 
stent surface.  Therefore the delivery device used within the coronary stenting is 
used in a similar manner as a delivery hose for medical oxygen.  The only 
difference is, instead of the delivery hose, there is a balloon catheter based 
delivery system and instead of the medical oxygen, there is the stent coated with 
the drug paclitaxel and polymer designed to allow for a consistent and controlled 
release of the drug from the stent surface into the artery walls, to minimize 
release into the blood stream.  Although . . . does not require a written 
prescription on purchases, warning labels are included on . . .’s products 
indicating Federal law restricts this product (stent system) to sale by or on the 
order of a physician.  Since sales of stent systems are restricted by Federal law 
only by or on the order of a physician and the stent systems are used within a 
prescribed surgery (coronary stenting), we believe this meets the A.R.S. 
§ 42-5061(A)(8) requirement of “on the prescription of a member of the medical, 
dental or veterinarian profession who is licensed by law to administer such 
substances”.  Therefore, the balloon catheter based delivery system is exempt 
pursuant to A.R.S. § 42-5061(A)(8).   
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Applicable Law: 
 
A.R.S. § 42-5061(A) states that “[t]he retail classification is comprised of the business of 
selling tangible personal property at retail.  The tax base for the retail classification is the 
gross proceeds of sales or gross income derived from the business.”   
 
A.R.S. § 42-5061(A)(9) exempts from the retail classification “[p]rosthetic appliances as 
defined in § 23-501 prescribed or recommended by a health professional licensed pursuant to 
title 32, chapter 7, 8, 11, 13, 14, 15, 16, 17, or 29.”  These chapters refer to podiatrists, 
doctors of chiropractic, dentists, physicians and surgeons, naturopathic physicians, nurses, 
osteopathic physicians and surgeons, and homeopathic physicians.   
 
A.R.S. § 23-501 defines “prosthetic appliance” as “an artificial device necessary to support or 
take the place of a part of the body, or to increase the acuity of a sense organ.” 
 
A.R.S. § 42-1329 states that it is “presumed that all gross proceeds of sales and gross income 
derived by a person from business activity classified under a taxable business classification 
comprise the tax base for the business until the contrary can be established.” 
 
Arizona Administrative Code (“A.A.C.”) defines “prosthetic appliance” as “an artificial device 
which fully or partially replaces a part or function of the human body or increases the acuity of 
a sense organ.”  In addition, A.A.C. R15-5-156(C) states that the sale of component and 
repair parts for an exempt prosthetic appliance is exempt.   
 
A.R.S. § 42-5061(A)(8) exempts from the retail classification “[d]rugs and medical oxygen, 
including delivery hose, mask or tent, regulator and tank, on the prescription of a member of 
the medical, dental or veterinarian profession who is licensed by law to administer such 
substances.” 
 
Conclusions and Ruling: 
 
For the reasons stated below, the Department rules as follows: 
 
1. A.R.S. § 42-5061(A)(9) excludes “[p]rosthetic appliances as defined in § 23-501 

prescribed or recommended by a professional licensed pursuant to title 32, chapter 7, 8, 
11, 13, 14, 15, 16, 17 or 29.”  A.R.S. § 23-501(7), in turn, defines a “prosthetic appliance” 
as “an artificial device necessary to support or take the place of a part of the body, or to 
increase the acuity of a sense organ.”  In addition, A.A.C. R15-5-156 defines a 
“prosthetic appliance” as an “artificial device which fully or partially replaces a part or 
function of the human body or increases the acuity of a sense organ.”   

 
 Given the exclusion for prosthetic appliances, and the definitions of a “prosthetic 

appliance” cited above, the Department concludes that the drug-eluting stent at issue is 
exempt from transaction privilege tax under the retail classification.  The stent, although 
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coated with drugs to minimize restenosis, is used to support or take the place of a part of 
the artery.  Therefore, the coronary stent qualifies as an exempt prosthetic appliance.   

 
 Nevertheless, the stent at issue comes premounted on a balloon catheter based delivery 

system that does not meet the definition of a “prosthetic appliance,” as it merely opens 
the blocked artery and allows for expansion of the stent.  Therefore, the balloon catheter 
based delivery system is not exempt as a prosthetic appliance.   

 
 . . . sells and invoices the coronary stent system at one price.  If . . . invoices the stent 

separate from its delivery system, the stent will qualify as an exempt prosthetic 
appliance.   

 
2. Moreover, the sale of the balloon catheter based delivery system is not exempt as a sale 

for resale.  A.A.C. R15-5-156 states that “[g]ross receipts from the sale of 
nonprescription drugs and other medical supplies to doctors . . . are not taxable if the 
tangible personal property qualifies as a sale for resale and the doctor. . . is a retailer in 
the business of reselling such property.”  In this case, however, the doctor provides the 
delivery system as part of the nontaxable “service charge” for the stenting procedure.  As 
stated in A.A.C. R15-5-104, “[g]ross receipts from the sales of tangible personal property 
to a person engaged in a professional or personal service occupation or business are 
taxable if the tangible personal property is used or consumed in the performance of the 
service or is sold only as an inconsequential element of the nontaxable service provided” 
(emphasis added).  The delivery system at issue is sold to a person engaged in a 
professional service occupation, namely a doctor, and used in the performance of the 
stenting procedure.  Therefore, the sale of the delivery system is not a sale for resale, 
but a taxable sale to a professional for use in his or her nontaxable services.   

 
3. The Department does not reach a conclusion regarding a refund claim as the sale of the 

coronary stent system is not a sale for resale.   
 
4. In addition, although the paclitaxel/polymer coating on the drug eluting stent system 

meets the definition of a prescription drug, the balloon catheter based delivery system 
falls outside the scope of A.R.S. § 42-5061(A)(8).  The statute is narrowly drawn to 
exempt only delivery devices used for medical oxygen.  The paclitaxel/polymer coating, 
however, meets the definition of a “prescription drug.”  A “prescription drug” is defined in 
A.A.C. R15-5-156(A)(5) as a drug on prescription.  A “drug on prescription,” in turn, is 
defined in A.A.C. R15-5-156(A)(1) as a substance that can only be dispensed on the 
direction of a member of the medical, dental, or veterinary profession who is licensed by 
law to administer such drug, and which cannot be purchased without such authorization.  
A “legend drug” is considered a drug on prescription.  A “legend drug” is defined 
in A.A.C. R15-5-156(A)(3) as a drug that bears the statement “CAUTION: FEDERAL 
LAW PROHIBITS DISPENSING WITHOUT A PRESCRIPTION.”  Therefore, the 
paclitaxel/polymer coating is exempt from transaction privilege tax and may be invoiced 
either separately or together with the exempt coronary stent.   

 



PRIVATE TAXPAYER RULING LR05-002 
June 13, 2005 
Page 6 
 
 
The conclusions of this private taxpayer ruling do not extend beyond the facts as presented in 
your letters dated December 28, 2004, January 11, January 27, May 3, and May 6, 2005. 
 
This response is a private taxpayer ruling and the determinations herein are based 
solely on the facts provided in your request.  The determinations are subject to change 
should the facts prove to be different on audit.  If it is determined that undisclosed 
facts were substantial or material to the Department’s making of an accurate 
determination, this taxpayer ruling shall be null and void.  Further, the determination is 
subject to future change depending on changes in statutes, administrative rules, case 
law or notification of a different Department position.   
 
The determinations in this private taxpayer ruling are applicable only to the taxpayer 
requesting the ruling and may not be relied upon, cited nor introduced into evidence in 
any proceeding by a taxpayer other than the taxpayer who has received the private 
taxpayer ruling. 
 
 
Lrulings/05-002-D 


