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PRIVATE TAXPAYER RULING LR99-010

November 15, 1999

The following private taxpayer ruling is provided in response to your letter dated September 
13, 1999. Your letter requests a department ruling whether the sale of "gift cards" is subject to 
the Arizona transaction privilege tax.

The following is a restatement of the relevant facts as presented in your request for a private 
taxpayer ruling on behalf of ***.

Statement of Facts:

●     *** is a retailer of tangible personal property.

●     *** will be offering a prepaid merchandise card to be called a "gift card".

●     The gift card may be purchased in specific denominations from any store location.

●     The gift card may be presented for the purchase of merchandise at any *** location.

●     The total purchase price of the merchandise including the transaction privilege tax will 
be deducted from the prepaid denomination on the gift card.

●     Customers may add funds to the card by purchasing the desired amount from any store 
location subject to some restrictions. Gift cards with a cash value of less than five dollars 
are redeemable for cash.

Your Position:

Gift cards are indistinguishable from gift certificates except that a customer may increase the 
cash value of the gift card by adding funds to the card. The sale of gift certificates is not 
subject to tax because it is considered a cash equivalent. Therefore gift cards are a cash 
equivalent and similar to gift certificates.

Furthermore, taxing the sale of gift cards and taxing the merchandise subsequently purchased 
with that gift card would be double taxation.

Applicable Statutory Provisions:
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Arizona Revised Statutes (A.R.S.) § 42-5001(13) provides that a "sale" includes any transfer of 
title or possession of tangible personal property for a consideration in any manner or by any 
means. 

A.R.S. § 42-5061 imposes the transaction privilege tax on the business of selling tangible 
personal property at retail.

A.R.S. § 42-5155 imposes the use tax on tangible personal property purchased from a retailer 
that was not subject to the transaction privilege tax, and is used, stored or consumed in 
Arizona.

Legal Reference:

State Tax Commission v. Ryan-Evans Drug Stores, 89 Ariz. 18, 357 P.2d 607 (1960), 
described the receipt of trading stamps by a retail establishment's customer as the transfer of 
intangible property which gave the customer the claim or right to a future benefit.

Discussion:

*** intends to sell plastic cards called "gift cards". The use of these cards will allow 
merchandise to be purchased against a prepaid account. The gift card purchaser pays for a 
predetermined amount of monetary value. A charge for each purchase is deducted after each 
use and the user is notified of the monetary value, which remains. 

When a retailer sells these cards to a customer, the transaction represents a prepayment of 
charges for merchandise and retail services. The gift card represents a claim or right against 
the retailer. 

A retailer's sale of gift cards or a gift certificate is a nontaxable transaction. The customer 
receives an intangible right to prepaid merchandise and services. There is no exchange of title, 
possession or services at the point of sale. Like a money order, check, or gift certificate, a gift 
card represents an intangible future claim. In the case of a gift card, the claim is for 
merchandise and retail services. The gift card itself does not provide access to the 
merchandise and services; access is provided by the intangible information printed or encoded 
on the card.

In Ryan-Evans, the Arizona Supreme Court addressed the issue of trading stamps, which a 
retailer gave to its customers with each retail purchase. The trading stamps could be compiled 
by the customer and redeemed for merchandise at the trading stamp company's redemption 
center. Even though the retailer merely purchased the trading stamps from the trading stamp 
company and gave the stamps to its customers, the court described the retailer as the agent or 
licensee of the trading stamp company. In giving the trading stamps to its customers, the 
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retailer transferred a claim against the trading stamp company. The court specifically described 
the trading stamps as "intangible property".

Like trading stamps, gift cards represent an intangible right to prepaid merchandise and 
services. When a retailer sells gift cards, the retailer neither is neither selling tangible personal 
property nor retail services, but is instead selling the intangible right to receive merchandise 
and services. The gift card is merely the inconsequential tangible personal property, like a gift 
certificate, accompanying the purchase of the right to receive merchandise and services.

The gross proceeds of sales or gross income derived from the sales of gift cards by a retailer 
are not initially taxable to the retailer. However, subsequent use of the card by the ultimate 
purchaser to buy merchandise and retail services results in the prepaid income then becoming 
a part of the retailer's taxable proceeds.

Arizona's use tax is imposed on the storage, use or consumption of tangible personal property 
in this state, when the purchase was not subject to the transaction privilege tax. The use tax is 
imposed as a percentage of the sales price. For the retailer, who sells the gift cards as an 
inconsequential transfer of tangible personal property accompanying the sale of the intangible 
right to receive merchandise and services; the use tax is applicable to the use, storage or 
consumption of the cards in Arizona if the purchase of the cards was not subject to the 
transaction privilege tax.

Conclusion:

Sales of gift cards, which provide an intangible right to receive future merchandise and retail 
services, are not taxable when sold by ***. *** gross proceeds of sales or gross income derived 
from the sale of the gift cards are excludable from the tax base at the time of the sale. 

Subsequent purchases of merchandise and retail services charged against the value of the 
prepaid gift cards are included in the tax base. 

The use tax may be applicable to the use, storage or consumption of the cards in Arizona.

This response is a private taxpayer ruling and the determinations herein are 
based solely on the facts provided in your request. The determinations in 
this taxpayer ruling are the present position of the department. The 
determinations are subject to change should the facts prove to be different 
on audit. If it is determined that undisclosed facts were substantial or 
material to the department’s making of an accurate determination, this 
taxpayer ruling shall be null and void. Further, the determination is subject 
to future change depending on changes in statutes, administrative rules, 
case law or notification of a different department position. 
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