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ARIZONA TRANSACTION PRIVILEGE TAX RULING

TPR 95-14

(This ruling supersedes and rescinds TPR 94-3)

This substantive policy statement is advisory only. A substantive policy statement does not include 
internal procedural documents that only affect the internal procedures of the agency and does not 
impose additional requirements or penalties on regulated parties or include confidential information or 
rules made in accordance with the Arizona administrative procedure act. If you believe that this 
substantive policy statement does impose additional requirements or penalties on regulated parties 
you may petition the agency under Arizona Revised Statutes § 41-1033 for a review of the statement.

ISSUE:

Motor vehicles removed from dealer inventory.

APPLICABLE LAW:

Arizona Revised Statutes (A.R.S.) § 42-1408.A levies an excise tax on the storage, use or 
consumption in this state of tangible personal property purchased from a retailer as a 
percentage of the sales price.

A.R.S. § 42-1408.B states that the use tax applies to any purchaser which purchased tangible 
personal property for resale but subsequently uses or consumes the property.

A.R.S. § 42-1409.A.33 provides that the use tax does not apply to:

Motor vehicles that are removed from inventory by a motor vehicle dealer as 
defined in section 28-1301 and that are provided to:

(a) Charitable or educational institutions that are exempt from taxation under 
section 501(c)(3) of the internal revenue code.

(b) Public educational institutions.

(c) State universities or affiliated organizations of a state university if no part of 
the organization's net earnings inures to the benefit of any private shareholder or 
individual.

A.R.S. § 42-1408.02 states that the use tax imposed on:
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[M]otor vehicles that are removed from inventory by a motor vehicle dealer as 
defined in section 28-1301, that are used directly in the conduct of the motor 
vehicle dealer's primary business and that are returned to the dealer's active 
sales inventory within one year after the date of the initial removal from inventory 
shall be levied and imposed on a monthly basis and shall be applied to one thirty-
ninth of the value of each new motor vehicle as determined by the manufacturer's 
suggested retail price and to one thirty-ninth of the value of each used motor 
vehicle as determined by any industry-wide publication in common use and 
devoted to listing used car values.

A.R.S. § 28-1301.22 states that "motor vehicle dealer" means:

[A] new motor vehicle dealer, a used motor vehicle dealer, a broker or a 
wholesale motor vehicle auction dealer, except that motor vehicle dealer does not 
mean a person who comes into possession of a motor vehicle as an incident to 
his regular business and who sells or exchanges the motor vehicle.

DISCUSSION:

In accordance with A.R.S. § 42-1408, the Arizona use tax is imposed on the use, storage or 
consumption in this state of tangible personal property purchased from a retailer as a 
percentage of the sales price. In addition, tangible personal property which was purchased for 
resale but subsequently used or consumed by the purchaser is also subject to the use tax.

The exemption under A.R.S. § 42-1409.A.33, for motor vehicles which are provided to an 
Internal Revenue Code (I.R.C.) § 501(c)(3) charitable or educational institution, was enacted in 
1993. In 1994 this exemption was broadened to include public educational institutions, state 
universities, or affiliated organizations of a state university if no part of the organization's net 
earnings inures to the benefit of any private shareholder or individual. These exemptions apply 
retroactively to taxable periods beginning from and after December 31, 1986.

For purposes of this ruling, an "affiliated organization" is an organization which is associated 
with a state university and has a working relationship with the university for the purpose of 
advancement of the objectives of the university and fulfillment of the university's programs. An 
example of such an organization is a booster club which is associated with a state university 
for the purpose of supporting its athletic program.

In 1993, the Arizona Legislature passed a separate statutory provision addressing the taxation 
of motor vehicles removed from active sales inventory by a motor vehicle dealer and used 
directly in the conduct of the motor vehicle dealer's primary business. Under A.R.S. § 42-
1408.02, if such vehicles are returned to the dealer's active sales inventory within one year 
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after the date of the initial removal from inventory, the use tax is levied and imposed on a 
monthly basis, and is applied to one thirty-ninth of the vehicle's value. The value of a new 
motor vehicle is determined by the manufacturer's suggested retail price. The value of a used 
motor vehicle is determined by any industry-wide publication in common use and devoted to 
listing used car values, such as the Kelly Blue Book.

Motor vehicle dealers regularly use vehicles from active sales inventory in their daily business 
operations. Whether such vehicles are subject to use tax depends on the dealer's particular 
use of each vehicle.

"Hard plated" vehicles which must be registered and titled in the dealer's name pursuant to A.R.
S. §§ 28-302 and 28-303 are subject to the use tax. Such vehicles are used directly in the 
dealer's business as work or service vehicles. Additionally, if a vehicle is "hard plated" but not 
used in the dealer's business then the cost of the vehicle is subject to the full amount of the 
applicable use tax.

However, transaction privilege or use tax is not due on a vehicle provided to an I.R.C. § 501(c)
(3) charitable or educational institution, public educational institution, state university, or a 
nonprofit affiliated organization of a state university. This exemption is applicable regardless of 
whether the vehicle is "hard plated," or, in those instances where the vehicle is only provided 
for temporary use, operated under a temporary registration permit pursuant to A.R.S. § 28-
1314.01.

The cost of a vehicle is not subject to the use tax during applicable periods during which a 
vehicle qualifies for "dealer plates" under A.R.S. § 28-1311. These vehicles are considered to 
be subject to sale and are therefore part of inventory. As such, these vehicles may be 
furnished for use by the dealer's employees or for use as demonstrators for potential buyers.

The provisions under A.R.S. § 42-1408.02 apply to "hard plated" vehicles removed from a 
dealer's active sales inventory. A.R.S. § 42-1408.02 does not apply to vehicles qualifying for 
"dealer plates" because such vehicles are not subject to use tax.

In order for A.R.S. § 42-1408.02 to apply, a dealer's use of a "hard plated" vehicle must be in 
the conduct of the dealer's business for a period of one year or less. A dealer's use of a "hard 
plated" vehicle for more than one year is subject to tax under the general use tax statute, A.R.
S. § 42-1408. In this case, the tax is levied at the time of initial use and applied to 100 percent 
of the dealer's cost of the vehicle.

If a dealer paying tax monthly on its use of a vehicle under A.R.S. § 42-1408.02 continues 
such use beyond one year, the provisions of A.R.S. § 42-1408 are applicable. The use tax is 
levied from the time of initial use and applied to 100 percent of the dealer's cost of the vehicle. 
At the point in which the dealer realizes it will exceed a 12 month period, the cost of the vehicle 
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becomes subject to the full amount of the use tax. Since the dealer has been reporting on a 
monthly basis, the dealer will be allowed to report the net difference between the total amount 
paid to date and the amount still owing on the full cost. Appropriate documentation should be 
retained in the books and records of the dealership to substantiate this method of reporting the 
use tax liability.

RULING:

Under A.R.S. § 42-1408.02, a motor vehicle from a dealer's active sales inventory which is 
"hard plated" for direct use in the conduct of the dealer's business is subject to use tax 
imposed monthly on one thirty-ninth of the vehicle's value if returned to the dealer's active 
sales inventory within one year after the date of initial use.

A dealer's use of a "hard plated" motor vehicle from the dealer's active sales inventory for more 
than one year is subject to use tax under A.R.S. § 42-1408. The tax is levied at the time of 
initial use and imposed on 100 percent of the dealer's cost of the motor vehicle.

The use tax does not apply to a motor vehicle which a dealer provides to a charitable or 
educational institution which is exempt from taxation under I.R.C. § 501(c)(3), a public 
educational institution, a state university, or an affiliated organization of a state university if no 
part of the organization's net earnings inures to the benefit of any private shareholder or 
individual.

EXAMPLES:

1. A vehicle from active sales inventory is "hard plated" by a dealer for use as a 
service vehicle in the dealer's business. The dealer returns the vehicle to its 
active sales inventory within one year from the date of initial use. In this situation, 
the use tax is levied under A.R.S. § 42-1408.02. The tax is imposed each month 
the vehicle is so used on one thirty-ninth of the vehicle's value.

2. Same facts as example 1, except the dealer plans to use the vehicle for more 
than one year. In this case the use tax is levied under A.R.S. § 42-1408. The tax 
is levied from the date of initial use and imposed on 100 percent of the dealer's 
cost of the vehicle.

3. Same facts as example 1, except the dealer continues to use the vehicle in 
service for more than one year. Although the dealer had paid tax monthly under A.
R.S. § 42-1408.02, this provision no longer applies. In this situation, the use tax is 
levied under A.R.S. § 42-1408 from the time of initial use and applied to 
100 percent of the dealer's cost of the vehicle. The dealer files Form TPT-1 to 
reflect the net difference between the tax paid on the vehicle under A.R.S. § 42-
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1408.02 and the total amount due.

4. A motor vehicle is removed from a dealer's inventory and provided to an 
athletic booster club which is affiliated with a state university. No part of the 
booster club's net earnings inure to the benefit of any private shareholder or 
individual. The use tax does not apply to such a vehicle.

Harold Scott, Director 
Signed May 19, 1995

 Explanatory Notice 
The purpose of a tax ruling is to provide interpretive guidance to the general public and to 
department personnel. A tax ruling is intended to encompass issues of law which are not 
adequately covered in statute, case law or administrative rules. A tax ruling is a position 
statement which provides interpretation, details or supplementary information concerning the 
application of the law. Relevant statute, case law, or administrative rules, as well as a 
subsequent ruling, may modify or negate any or all of the provisions of any tax ruling. 
See GTP 92-1 for more detailed information regarding documents issued by the Department of 
Revenue.
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