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PRIVATE TAXPAYER RULING LR95-011
October 19, 1995

The following private taxpayer ruling is in response to your letter of September 1, 1995. You
request the department to rule whether the agency agreement between ... and ... meets the
requirements of Arizona Administrative Code (A.A.C.) R15-5-608.C.

The following is a restatement of the facts presented in correspondence from you dated
April 21, 1995 and September 1, 1995.

Statement of Facts:

... Is the prime contractor on a project for ... on the installation of a mini process line. ...
provided you with an exemption certificate in which they claim that they are exempt from tax
under the exemption for machinery and equipment used directly in manufacturing.

The contract documents provided in your request show that ... was responsible for providing all
labor, equipment and material required for the installation of the mini process line.

The machinery and equipment actually used in the process line was purchased by .... ... only
performed the installation of the equipment, along with related other necessary work to make
the process line functional.

Subsequent to correspondence with the department, dated May 23, 1995, an agency
agreement was entered into as part of a change order by .... This agency agreement was not
part of the original contract.

Issues:
1. Is the change order document acceptable to the state as an agency agreement?

2. Does the agency agreement apply to the purchase of any or all construction materials for
this project?

Applicable Statutory Provisions:

Arizona Revised Statutes (A.R.S.) § 42-1310.01.B1 provides the transaction privilege tax
imposed on the retail classification does not apply to machinery and equipment used directly in
the manufacturing process.
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A.R.S. § 42-1310.16 imposes the transaction privilege tax on the gross proceeds of sale or
gross income derived from the business of prime contracting.

Arizona Administrative Code (A.A.C.) R15-5-608.C provides that when a contract between a
builder and an owner contains an agency agreement authorizing the builder to purchase
exempt machinery and equipment for the account of the owner, the cost of such equipment is
not deemed to be contracting income, even though it is installed by the builder.

Discussion:

A.R.S. § 42-1310.16 levies the transaction privilege tax on the business of prime contracting.
Prime contracting includes altering, repairing, adding to or subtracting from real property. The
tax base for the prime contracting classification is 65 percent of the gross proceeds of sales or
gross income derived from the business.

Currently, there are no statutory provisions under the prime contracting classification which
exempt the income from installation of a process line from tax. Therefore, the income from
such a contract is subject to tax.

However, A.R.S. § 42-1310.01.A.27 exempts from the retail classification sales of tangible
personal property to a prime contractor if the tangible personal property is to be incorporated
into a contracting project. The cost of the materials which is included in the contract price is not
deductible when computing the contractor's tax base.

Machinery and equipment used directly in manufacturing or processing are exempt from
transaction privilege tax. (A.R.S. § 42-1310.01.B.1) However, it is the specific use of the
machinery and equipment in a given situation which will determine taxability or exemption in
each case. The machinery and equipment must be directly connected to a manufacturing or
processing operation. It does not include machinery or equipment which is not used in a
manufacturing or processing operation.

However, as provided by A.A.C. R15-5-608.C, if the contractor purchases machinery or
equipment used directly in manufacturing or processing as part of the contract, the cost of the
equipment may be excluded from the contractor's gross proceeds if the contractor has an
agency agreement with the owner. This provision only applies to the contractor's purchase of
the machinery or equipment used directly in the manufacturing process. It does not apply to all
construction materials and equipment used to perform the contract, nor does it apply to the
installation contract.

In general, once the agency relationship is contractually established, the exempt or taxable
status of materials purchased on behalf of the principal under the agency agreement is
determined by the retail transaction privilege tax provisions. The agency relationship must be
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manifested by written agreement between the contractor and the owner.

If a prime contractor's contract with a customer includes an agency agreement, the cost of the
(exempt or non-taxable) building materials purchased by the prime contractor, as the
purchasing agent for the customer, will not be deemed contracting income to the prime
contractor. The agency agreement must be part of the original contract, either incorporated in
or as an addendum to it. If an agency is established during this project, it is accepted
prospectively, not retroactively.

The amount the contractor receives as reimbursement for the exempt purchases is excludable
from the prime contractor's gross contracting revenue before computing its tax liability for the
project. Therefore, the gross proceeds of sales or gross income which is reported on the
monthly transaction privilege tax report (Form TPT-1) should not include the amount of the
proceeds which is attributable to the exempt purchases.

With regard to the acceptability of the agency agreement included in your contract with ..., it
appears from the dates on the document that the agency agreement was entered into after the
original contract had been accepted by the parties. In addition, the agreement does not
manifest an intent to create an agency relationship by providing that ... is appointed as special
purchasing agent. The agreement also does not vest in ... the authority to bind ... by providing
that purchases are to be made in the name of the principal (...) or by ... as special purchasing
agent for .... Finally, the agreement does not provide that title to the material procured by ... is
to pass directly from vendors to .... In light of these facts, the agreement included in your
contract with ... does not meet the state's requirements for an agency agreement.

Conclusion and Ruling:

The following rulings are given based on the facts presented in your request.

The department rules that the agency agreement included as a change order, after the original
execution of the contract between ... and ..., does not meet the requirements necessary to
establish an agency relationship.

The department also rules that an acceptable agency agreement does not apply to the
purchase of any and all construction materials for the ... contract.

The conclusions in this private taxpayer ruling do not extend beyond the facts presented in
your letters dated April 21, 1995, and September 1, 1995.

This response is a private taxpayer ruling and the determination herein is based solely on the
facts provided in your request. The determination in this taxpayer ruling is the present position
of the department and is valid for a period of four years from date of issuance except as set out
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herein. This determination is subject to change should the facts prove to be different on audit.
If it is determined that undisclosed facts were substantial or material to the department's
making of an accurate determination, this taxpayer ruling shall be null and void. Further, the
determination is subject to future change depending on changes in statutes, administrative
rules, case law or notification of a different department position.
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