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(Note: on 8/27/2020, some statute references were update to reflect the current 
number and footnotes were added.  See footnotes for details.  No substantive 
changes were made.) 
 
This substantive policy statement is advisory only. A substantive policy statement 
does not include internal procedural documents that only affect the internal 
procedures of the agency and does not impose additional requirements or 
penalties on regulated parties or include confidential information or rules made in 
accordance with the Arizona administrative procedure act. If you believe that this 
substantive policy statement does impose additional requirements or penalties 
on regulated parties you may petition the agency under Arizona Revised Statutes 
§ 41-1033 for a review of the statement. 
 
ISSUE: 
 
Application of the car rental surcharge. 
 
APPLICABLE LAW: 
 
A.R.S. § 48-4234(A) provides that the board of directors of a special taxing 
district may levy, and if levied, the Department of Revenue shall collect a 
car rental surcharge in order to retain, attract or relocate a major league 
baseball spring training operation. 
 
A.R.S. § 48-4234(B) provides that "[t]he board shall set the car rental 
surcharge at a rate not to exceed two and one-half dollars1 on each lease 
or rental of a motor vehicle licensed for hire for less than one year and 
designed to carry fewer than fifteen passengers regardless of whether such 
vehicle is licensed in this state." (Emphasis added.) 

                                                
1 In a county of more than 500,000 but less than 2,000,000 persons, the surcharge can be up to $3.50 on 
each lease or rental.  This was added after this ruling was issued. 
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A.R.S. § 48-4234(I) 2 defines "motor vehicle" as a self-propelled vehicle 
operated on the streets and highways of this state that is primarily intended 
to carry passengers and is licensed for hire in the district without a driver. 
 
A.R.S. § 42-5071(D)3 states that in computing the tax base for the personal 
property rental classification, the gross proceeds of sales or gross income 
from the lease or rental of a motor vehicle does not include any amount 
attributable to the car rental surcharge under § 48-4234. 
 
BACKGROUND: 
 
The Legislature, in 1991, as a means to achieve renovation of existing 
facilities and the construction of new facilities, enacted legislation which 
would provide the counties the opportunity to obtain funds for the purpose 
of promoting major league baseball spring training and for other sports and 
other purposes. The mechanisms of funding provided to the counties 
include a car rental surcharge (A.R.S. § 48-4234), a recreational vehicle 
space surcharge (A.R.S. § 48-4235) and a transaction privilege tax 
(A.R.S. § 48-4236). The counties are not required to adopt any of these 
mechanisms of funding. The statutes are enabling statutes, in that they 
give the counties the authority to impose the surcharge or tax. 
 
 
RULING: 
 
This ruling is limited to the application of the car rental surcharge provided 
for under A.R.S. § 48-4234. 
 
The car rental surcharge is levied in a specific amount on each "lease" or 
rental of a motor vehicle licensed for hire for less than one year and 
designed to carry fewer than fifteen passengers. The statute requires that 
there be a lease and that the motor vehicle being leased meet the definition 
provided in statute. 
 
 
                                                
2 This ruling originally referenced subsection F, the definition was moved to subsection I. 
3 This ruling originally referenced A.R.S. § 42-1310.11.D which was renumbered as A.R.S. § 42-5071(D). 
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LEASE REQUIREMENT: 
 
A lease, with reference to tangible personal property, is defined as "a 
contract by which one owning such property grants to another the right to 
possess, use and enjoy it for specified period of time in exchange for 
periodic payment of a stipulated price, referred to as rent". 
Black's Law Dictionary citing Undercofler v. Whiteway Neon Ad, Inc., 114 
Ga. App. 644, 152 S. E.2d 616, 618. "Rent" is defined as "the consideration 
paid for use or occupation of property". 
 
A lease will not be found to exist where monetary rental payments are not 
received. Therefore, if the use of a motor vehicle is provided on a 
complimentary basis, i.e. without charge, the car rental surcharge does not 
apply. 
 
The surcharge applies at the location of the execution of the lease. 
 
WHAT IS A MOTOR VEHICLE? 
 
Statute defines "motor vehicle" as a self-propelled vehicle operated on the 
streets and highways of this state that is primarily intended to carry 
passengers and is licensed for hire in the stadium district without a driver. 
Therefore, if the vehicle is not leased or is not intended to carry 
passengers, it is not subject to the car rental surcharge. 
 
The car rental surcharge applies to the following types of vehicles when the 
statutory requirements are met: 
 

1. Passenger vehicles, carrying fewer than 15 passengers: 
 

cars trucks, not including delivery trucks rented primarily for 
purposes of hauling property rather than passengers vans, 
not including cargo vans rented primarily for purposes of 
hauling property rather than passengers. 

 
2. Motor homes. 
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3. Motorcycles, mopeds and scooters which are licensed for 
use on the streets and highways. 

 
4. Golf carts which are licensed for use on the streets and 

highways. 
 
RELATED ISSUES: 
 
If vehicles leased as part of a fleet are rental vehicles at the time that lease 
is entered into, and that lease is for a period less than one year, then that 
lease is subject to the surcharge. When an individual vehicle is 
subsequently leased, a separate surcharge is applicable to each lease 
transaction. 
 
When a leased vehicle breaks down and is replaced by a second vehicle, if 
use of the second vehicle is merely a continuation of the original lease in 
that there is no additional consideration given in regard to the second 
vehicle, there is no additional surcharge. 
 
In a lease for re-lease, the surcharge is applicable to both the initial lease 
and the re-lease if the other surcharge requirements are met. 
 
Paul Waddell 
Signed January 11, 1993 
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