
 

ARIZONA DEPARTMENT OF REVENUE 
 
ARIZONA TRANSACTION PRIVILEGE TAX RULING TPR 92-7 

(Note: On 8/21/2020, the Title 42 cites were updated to show the new statute 
numbers.  See footnotes for details. No substantive changes were made.) 
 

This substantive policy statement is advisory only. A substantive policy statement 
does not include internal procedural documents that only affect the internal 
procedures of the agency and does not impose additional requirements or 
penalties on regulated parties or include confidential information or rules made in 
accordance with the Arizona administrative procedure act. If you believe that this 
substantive policy statement does impose additional requirements or penalties on 
regulated parties you may petition the agency under Arizona Revised Statutes § 
41-1033 for a review of the statement. 
 
ISSUE: 
 
The amount of the allowable deduction from the tax base for reimbursements 
for utility services under the commercial lease classification. 
 
APPLICABLE LAW: 
 
A.R.S. § 42-5069(D)1 states that: 
 

The tax base for the commercial lease classification is the gross 
proceeds of sales or gross income derived from the business, 
but reimbursements to the lessor for utility service shall be 
deducted from the tax base. 

 
A.R.S. § 42-5063(A)2 states that: 
 

The utilities classification is comprised of the business of 
producing and furnishing ... electricity, natural or artificial gas and 
water.... 

                                                
1 This document originally cited A.R.S. § 42-1310.09.D which was renumbered to A.R.S. § 42-5069(D). 
2 This document originally cited A.R.S. § 42-1310.03.A which was renumbered to A.R.S. § 42-5063(A). 
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DISCUSSION: 

 
The tax base for the commercial lease classification is the gross receipts or 
gross income derived from the business. However, reimbursements to the 
lessor for utility services are deductible from the tax base. 
 
Where lessors have not provided separate utility meters for their tenants or 
where lessors are reimbursed for utilities used in common areas, any 
reasonable method may be used to allocate the amount of utility charges 
between tenants. For example, a lessor may allocate the amount of utility 
charges between tenants on a square footage basis. However, the amount 
of the allowed deduction from the tax base for reimbursed utility costs is 
limited to the amount of the utility charge as shown on the actual billing from 
the utility company. 
 
RULING: 
 
Under the commercial lease classification, a deduction from the tax base is 
allowed for reimbursements to the lessor for utility services which include 
electricity, natural or artificial gas and water. The amount of the allowed 
deduction is limited to the lesser of the amount of the reimbursement 
received or the amount of utility charges as shown on the billing received 
from the utility company. 
 
Paul Waddell, Director  
Signed December 4, 1992 
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