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TAXPAYER INFORMATION RULING LR13-001 
 
 
March 12, 2013 
 
 
The Department issues this taxpayer information ruling in response to your letters received 
on September 19, 2011 and November 21, 2012, requesting a ruling on behalf of an 
undisclosed taxpayer.  Specifically, you request the Department to rule on 1) whether a 
solar leasing limited liability company “LLC” taxed as a partnership may claim a solar 
energy device tax credit under Arizona Revised Statutes “A.R.S.” § 43-1085 and 2) does 
the cost of the solar energy device for purposes of claiming a solar energy device tax credit 
include the installed costs.   
 
Statement of Facts: 
 
The following background information is based on written materials provided by the 
taxpayer.    
 
The Company is a solar equipment leasing company. The Company is organized as an 
LLC and taxed as a partnership. The Company desires to install, completely at its own 
cost, a ground mounted solar energy device on the premises of a single family residential 
property.  The Company will operate the device under a “Power Generating Agreement” 
between the Company, the Power Company and the residential owner.  The Company also 
desires to install, completely at its own cost, a roof mounted solar generating device on the 
roof of a commercial building and operate the device under a similar Power Generating 
Agreement.   
 
Questions Presented by Taxpayer: 
 
 
1) Does solar property owned by members of an LLC taxed as a partnership qualify for 

the solar energy device credit under 43-1085 where the solar energy device is 
leased to another person or entity and installed on the property owned by the 
lessee?   
 

2) Is the amount of the solar energy device credit based on the installed cost, including 
all components of the installed device?     

 
Applicable Law: 
 
A.R.S. § 29-857 provides that “for purposes of title 43, a domestic or foreign limited liability 
company and its members shall be taxed as if the limited liability company is either a 
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partnership or a corporation or is disregarded as an entity as determined pursuant to the 
internal revenue code as defined in section 43-105”.  
 
A.R.S. 42-5001(15) defines "Solar energy device" as “a system or series of mechanisms 
designed primarily to provide heating, to provide cooling, to produce electrical power, to 
produce mechanical power, to provide solar daylighting or to provide any combination of 
the foregoing by means of collecting and transferring solar generated energy into such 
uses either by active or passive means, including wind generator systems that produce 
electricity. Solar energy systems may also have the capability of storing solar energy for 
future use. Passive systems shall clearly be designed as a solar energy device, such as a 
trombe wall, and not merely as a part of a normal structure, such as a window”. 
 
A.R.S. § 43-1085 provides:  
 
A. For taxable years beginning from and after December 31, 2005 through December 31, 
2018, a credit is allowed against the taxes imposed by this title for a taxpayer who is either: 
1. Installing one or more solar energy devices, as defined in section 42-5001 and certified 
pursuant to section 41-1510.01, during the taxable year for commercial, industrial or any 
other nonresidential application in the taxpayer's facility located in this state.  
2. The third party organization that financed, installed or manufactured the solar energy 
device that qualifies for the credit under paragraph 1 of this subsection if the taxpayer or an 
entity exempt from taxation under chapter 12 of this title who otherwise would qualify for 
this credit transfers the credit on a form prescribed by the department to the third party 
organization. 
B. The amount of the credit is equal to ten per cent of the installed cost of the device. 
C. The person who provides or installs the device shall furnish the taxpayer with an 
accounting of the cost to the taxpayer. 
D. The taxpayer may not cumulate total tax credits under this section exceeding twenty-five 
thousand dollars with respect to the same building in the same year or fifty thousand 
dollars in total credits in any year. 
E. If the allowable credit exceeds the taxes otherwise due under this title on the claimant's 
income, or if there are no taxes due under this title, the amount of the claim not used to 
offset taxes under this title may be carried forward for not more than five consecutive 
taxable years as a credit against subsequent years' income tax liability. 
F. Co-owners of a business, including partners in a partnership and shareholders of an 
S corporation, as defined in section 1361 of the internal revenue code, may each claim only 
the pro rata share of the credit allowed under this section based on the ownership interest 
or financial investment in the system. The total of the credits allowed all such owners may 
not exceed the amount that would have been allowed a sole owner. 
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Conclusion: 
   

 
1) Does solar property owned by members of an LLC taxed as a partnership qualify for 

the solar energy device credit under A.R.S. § 43-1085 where the solar energy 
device is leased to another person or entity and installed on the property owned by 
the lessee? 
 
Under A.R.S. § 43-1085(A)(1) only a taxpayer who has a solar energy device 
installed in their facility for commercial, industrial or any other nonresidential 
application qualifies for the solar energy device tax credit. The solar property 
arrangement presented by the Company is a lessor and lessee relationship where 
the lessor owns the solar property and installs it in the lessee’s facility. The lessor in 
this arrangement owns the solar property, however the lessor is not eligible for the 
solar energy device credit because the property is not installed in the lessor’s facility.  
 
The Company argues that the phrase “solar energy device” should be treated as 
“facility” in A.R.S. § 43-1085(A)(1) in order to allow a solar leasing company to claim 
the solar energy device tax credit. “Solar energy device” is a statutorily defined term 
under A.R.S. § 42-5001 while the term “facility” is defined by using its ordinary 
dictionary definition.  According to the Company it is common in the solar industry to 
use the terms solar energy device and solar facility interchangeably. As a result, the 
Company argues the terms solar energy device and facility should be treated 
similarly for purposes of interpreting A.R.S. § 43-1085(A)(1). Such a statutory 
interpretation is inappropriate when one term “solar energy device” is specifically 
defined in statute and the other term “facility” is not. Furthermore, a plain reading of 
the statute makes it clear that the term facility refers to the taxpayer’s property upon 
which the solar energy device is installed and not the solar energy device itself. 
Therefore, in the facts before us the lessor is not eligible for the credit under A.R.S. 
§ 43-1085.   
 

2) Is the amount of the solar energy device credit based on the installed cost, including 
all components of the installed device? 
 
A taxpayer information ruling is the Department’s interpretation of the law or rules as 
they apply to the taxpayer that requested the ruling and the particular facts 
contained in the request. It was established in the Department’s response to 
Question 1 that the Company is not eligible to claim the solar energy device tax 
credit under A.R.S. § 43-1085.  Because the taxpayer is not eligible to claim the 
credit, this question could not apply to the taxpayer and the facts contained in the 
request.  Therefore the Department will not address the second question presented 
in this ruling.   
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This response is a taxpayer information ruling (TIR) and the determination herein is 
based solely on the facts provided in your request. The determinations are subject 
to change should the facts prove to be different on audit. If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the Department's making of an 
accurate determination, this taxpayer information ruling shall be null and void. 
Further, the determination is subject to future change depending on changes in 
statutes, administrative rules, case law, or notification of a different Department 
position. 
 
If the Department is provided with required taxpayer identifying information and 
taxpayer representative authorization before the proposed publication date (for a 
published TIR) or date specified by the Department (for an unpublished TIR), the TIR 
will be binding on the Department with respect to the taxpayer that requested the 
ruling.  In addition, the ruling will apply only to transactions that occur or tax 
liabilities that accrue from and after the date the taxpayer receives the ruling.  The 
ruling may not be relied upon, cited, or introduced into evidence in any proceeding 
by a taxpayer other than the taxpayer who has received the taxpayer information 
ruling.  If the required information is not provided by the specified date, the taxpayer 
information ruling is non-binding for the purpose of abating interest, penalty or tax.   
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