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March 18, 2019 
 
 
Thank you for your letter dated January 18, 2019, requesting a taxpayer information ruling 
(“TIR”) on behalf of your unnamed client (“Taxpayer”).  Specifically, you requested a ruling 
for a determination of whether the sale of four parcels of property is subject to the speculative 
builder tax.  
 
Pursuant to Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”) § 42-2101, the Arizona Department of 
Revenue (“Department”) may issue TIRs to taxpayers and potential taxpayers on request.  
Pursuant to A.R.S. 42-6005(B), when the state statutes and Model City Tax Code (“MCTC”) 
are the same and where the Department has issued written guidance, the Department's 
interpretation is binding on cities and towns. In all other situations, interpretation of the Model 
City Tax Code is the sole purview of Municipal Tax Code Commission or its designee.1 
 
ISSUE:  

Whether Taxpayer’s sale of four parcels of property that were not improved after 
purchase is subject to the speculative builder tax under the MCTC § -416.  

 
RULING:   
 
The Department Rules as follows: 
 
Generally, to be considered a speculative builder tax under MCTC § -416, a taxpayer must 
have performed either through itself or through others certain types of real property 
improvement subsequent to the purchase of the property.  In this case, Taxpayer purchased 
three parcels of property in 2009 and a fourth property in 2014.  Taxpayer only performed 
maintenance work on the properties between the time of purchase and now.  Taxpayer did 
not subdivide or re-parcel the parcel or add any structures or other improvement to the 
property.  It held and maintained the property in accordance with local government 
requirements.  As a result, Taxpayer is not a speculative builder as defined in MCTC Reg. § 
-416(a).   
 

                                                 
1 For the purposes of this ruling, neither the state transaction privilege tax nor county excise 
tax is under consideration. 
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SUMMARY OF FACTS: 
 
The following is a summary of the relevant facts based on your letter dated January 18, 2019, 
and subsequent correspondence with the Department on February 7, 2019: 
 
Taxpayer is in the real estate business in Arizona.  In 2009 Taxpayer purchased improved 
real property consisting of three (3) contiguous vacant commercial urban property (“lots”) 
within *** in a City which has a tax pursuant to the MCTC.  In 2014 Taxpayer acquired an 
additional contiguous parcel.  The additional parcel as acquired was also existing improved 
real property consisting of vacant commercial urban property.  No structures were added to 
the parcels.  The parcels were not subdivided.  Paving existed prior to acquisition and only 
weed control as required by the governmental units was performed subsequent to 
acquisition.  Water, power and streets already existed on the lots for a very substantial time 
 
Taxpayer may sell all of the properties in their current state in the coming months. 
 
DISCUSSION AND LEGAL ANALYSIS: 
 
The MCTC was created in order to impose and administer city privilege taxes.  City privilege 
taxes are imposed “upon persons on account of their business activities.”  See MCTC § -
400(a)(1).  All Arizona cities generally follow the MCTC in the imposition of their privilege 
taxes based upon their local ordinances.  However, certain options exist, allowing each city 
to alter or qualify the imposition of its privilege tax.    
 
MCTC § -416(a) imposes the city privilege tax on the gross income derived from engaging 
in business as a speculative builder within a city.  MCTC § -416(a)(1) provides that a 
speculative builder’s taxable gross income includes the total selling price from the sale of 
“improved real property” at the time of closing of escrow or transfer of title.  MCTC § -
416(a)(2) defines “improved real property” as real property:  
 

(A) upon which a structure has been constructed; or 
(B) where improvements have been made to land containing no structure (such as 
paving or landscaping); or 
(C) which has been reconstructed as provided by Regulation; or 
(D) where water, power, and streets have been constructed to the property line. 

 
MCTC § -100 defines a "speculative builder" as: 

1) an owner-builder who sells or contracts to sell, at any time, improved real property 
(as provided in MCTC § -416, above) consisting of:  
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a) custom, model, or inventory homes, regardless of the stage of completion of 
such homes; or  
b) improved residential or commercial lots without a structure; or  

2) an owner-builder who sells or contracts to sell improved real property, other than 
improved real property specified in subsection (1) above:  

a) prior to completion; or  
b) before the expiration of twenty-four (24) months after the improvements of 
the real property sold are substantially complete. 

 
MCTC § -100 defines “substantially complete” as construction contracting or reconstruction 
contracting where, among other things, the Certificate of Occupancy or its equivalent has 
been issued.  MCTC § -100 also defines "owner-builder" as “an owner or lessor of real 
property who, by himself or by or through others, constructs or has constructed … any 
improvement to real property.” 
 
As an initial consideration, Taxpayer must be an owner-builder selling certain improved real 
property as defined to be held responsible under MCTC § -416(a) for the speculative builder 
tax.   
 
The term owner-builder includes situations where owners perform the work themselves as 
well as where the owner engages contractors to do the work, i.e. where the owner does the 
construction work “through others.”  “… [I]n ordinary English this phrase is equivalent to 
constructs or has someone else construct ... any improvement to real property.”2  In this 
case, Taxpayer is not an owner-builder because although it owns the parcels of property no 
improvements were performed on those parcels subsequent to purchase.  Taxpayer only 
performed maintenance work as required by local government agencies.   
 
Taxpayer does not meet the definition of a speculative builder under the terms of subsection 
1 of the definition detailed in MCTC § -100  because it is not selling custom, model or 
inventory homes; nor is it selling improved residential or commercial lots without a structure.   
 
As noted, MCTC § -416(a)(2) defines “improved real property” as property: 

(A) upon which a structure has been constructed; or 
(B) where improvements have been made to land containing no structure (such as 
paving or landscaping); or 
(C) which has been reconstructed as provided by Regulation; or 

                                                 
2 RDB Thomas Road Partnership v. City of Phoenix, 883 P.2d 431, 434, 180 Ariz. 194, 197 
(1994). 
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(D) where water, power, and streets have been constructed to the property line.   
 
Such improvements must not have been completed prior to the sale of the property or must 
be completed within 24 months of the sale of the property to qualify as a speculative builder 
sale.   The table below shows the condition the parcels existed in prior to and subsequent to 
acquisition. 
 

Lot Date of 
purchase 

Description 
of property 
at time of 
purchase 

Activity on 
property 
subsequent 
to purchase 

Subdivided ?  Re-parceled? 

#1 2009 Vacant 
commercial 
urban 
property 

Held and 
maintained 

No No 

# 2 2009 Vacant 
commercial 
urban 
property 

Held and 
maintained 

No In 2013 moved 
a small strip 
of the property 
(20 feet) into 
adjoining 
property (also 
owned by 
taxpayer) 
then in 2017 
moved the 
same strip 
back into 
property #2 

#3 2009 Vacant 
commercial 
urban 
property 

Held and 
maintained 

No No 

# 4 2014 Vacant 
commercial 
urban 
property 

Held and 
maintained 

No In 2017 
assessor 
made lot 
line 
adjustments 
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In this case, none of the types of improvements listed in MCTC § -416(a)(2) were performed 
on any of the parcels and so Taxpayer appears not to be selling improved property as defined 
in the MCTC.   
 
Generally, to be considered a speculative builder under MCTC. § -416, Taxpayer must have 
performed either through itself or through others certain types of property improvement 
subsequent to the purchase of the property.  Taxpayer purchased three parcels of property  
in 2009 and a fourth property in 2014.  Taxpayer only performed maintenance work on the 
properties between the time of purchase and now.  Taxpayer did not subdivide or re-parcel 
the parcel or add any structures or other improvement to the property.  It only held and 
maintained the property in accordance with local government requirements.  As a result, 
Taxpayer is not a speculative builder as defined in MCTC Reg. § -416(a).   
 
This response is a taxpayer information ruling (TIR) and the determination herein is 
based solely on the facts provided in your request. The determinations are subject to 
change should the facts prove to be different on audit. If it is determined that 
undisclosed facts were substantial or material to the Department's making of an 
accurate determination, this taxpayer information ruling shall be null and void. 
Further, the determination is subject to future change depending on changes in 
statutes, administrative rules, case law, or notification of a different Department 
position. 
 
If the Department is provided with required taxpayer identifying information and 
taxpayer representative authorization before the proposed publication date (for a 
published TIR) or date specified by the Department (for an unpublished TIR), the TIR 
will be binding on the Department with respect to the taxpayer that requested the 
ruling. In addition, the ruling will apply only to transactions that occur or tax liabilities 
that accrue from and after the date the taxpayer receives the ruling. The ruling may 
not be relied upon, cited, or introduced into evidence in any proceeding by a taxpayer 
other than the taxpayer who has received the taxpayer information ruling. If the 
required information is not provided by the specified date, the taxpayer 
information ruling is non-binding for the purpose of abating interest, penalty or tax. 
 


